Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

"Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu", rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti. U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija.

"Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, naglasio je Putin. Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje. Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina. Razgovori delegacija dve zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, duže od planiranog.

Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji. Ruski lider je podsetio da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dve zemlje održati u Rusiji. Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti. Putin boravi u poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading