Italijanski parlament
Foto: AP/Mauro Scrobogna (SUB)

Naime, nakon višesatne rasprave Predstavnički dom usvojio je sa 170 glasova Zakon o autonomiji kojim se utvrđuje procedura odobravanja sporazuma između države i regiona Italije.

- Zakon omogućava regionima da traže šira ovlaštenja u ključnim javnim službama kao što su zdravstvo, obrazovanje, i da donose odluke o trošenju novca prikupljenog od poreza - navode italijanski mediji.

Ovakva odluka Predstavničkog doma izazvala je i veliko oduševljenje svih regionalnih predstavnika u parlamentu koji su nakon glasanja podigli i regionalne zastave. S druge strane, opozicija je u tom trenutku počela da peva himnu Italije u znak protesta.

- Danas je san postao realnost. Diferencirana autonomija najbolji je izbor za budućnost Italije - rekao je zastupnik Masimo Bitonci.

Ministar za regionalne poslove Italije Roberto Kalderoli izjavio je kako je ovo veliki dan za Italiju.

- Kada ovo kažem, noge mi drhte od emocija. Dali smo definitivno zeleno svetlo diferencijalnoj autonomiji. Ovo glasanje ispisuje stranicu istorije za celu zemlju. Ovo je put koji me čini posebno ponosnim, kada pomislim na svog dragog dedu Guida i njegov projekat autonomaša u Bergamu - rekao je Kalderoli.

Predsednik regije Veneto Luka Zaia poručio je kako je autonomija postala zakon.

- Danas je ispisana istorija ove zemlje. Ovo je zora istorijskog dana. Nakon dugog noćnog većanja, stiglo je i drugo definitivno "da" predlogu zakona o autonomiji - rekao je Zaia.

Predsednik stranke Severna liga Mateo Salvini, koji je i predložio ovaj zakon, takođe nije krio oduševljenje.

- Iistorijski dan. Ekonomska autonomija je zakon. Za efikasniju i moderniju Italiju, s manje otpada i više usluga za sve građane, od severa do juga. Ovo je pobeda za sve Italijane - rekao je Salvini.

Opozicija: Tužan dan za Italiju

S druge strane, opozicija je naglasila kako je ovo tužan dan za Italiju.

- Igra još nije gotova i imamo neke alate kako bismo zaustavili ovu napravdu i opasne namere - rekao je zastupnik Demokratske stranke Marko Saracino.

Zastupnik Zelenih Anđelo Boneli izjavio je kako je današnja scena u parlamentu gađenje nad istorijom Republike.

- Nečuveno ponašanje u parlamentu. Pre neki dan su zviždali i tukli one koji su pokazivali italijansku zastavu. Italijani će nastaviti braniti jedinstvo zemlje, demokratiju i naš Ustav - rekao je Boneli.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading