putin
Foto: EPA/EPA-EFE/PETR KOVALEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT


Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji označila je prvu posetu ruskog lidera toj zemlji u poslednjih 24 godine. Poseta je imala za cilj jačanje trgovinskih i bezbednosnih veza sa Severnom Korejom, kao i pružanje podrške zemljinom stavu prema Sjedinjenim Američkim Državama. Putinov avion sleteo je u Pjongjang oko 2:45 po lokalnom vremenu, nakon kratkog međusletanja na ruskom Dalekom istoku.


Tokom posete, Putin je obećao da će podići odnos sa Severnom Korejom na viši nivo i pružio je bezuslovnu podršku toj zemlji. U pismu objavljenom u severnokorejskom listu Rodong Sinmun, Putin je naglasio snažne veze i partnerstvo zasnovano na jednakosti, međusobnom poštovanju i poverenju koje su dve zemlje razvile tokom proteklih 70 godina. Takođe je zahvalio Severnoj Koreji na podršci ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i obećao podršku naporima Pjongjanga da brani svoje interese od pritiska, prinude i vojnih pretnji SAD-a.

 


Pre posete, Putin je izrazio nameru da potpiše "sveobuhvatni strateški partnerstvu sporazum" sa Severnom Korejom, obuhvatajući pitanja bezbednosti. Njegov savetnik za spoljnu politiku, Juri Ušakov, izjavio je da sporazum neće biti usmeren protiv neke zemlje, već će služiti kao plan za buduću saradnju. Poseta je uključivala bilateralne razgovore, gala koncert, državni prijem, potpisivanje dokumenata i izjave za medije.


Belа kućа je izrazila zabrinutosti zbog produbljenja veza između Rusije i Severne Koreje, a Državni sekretarijat je izjavio da je "prilično siguran" da će Putin tražiti oružje za sukob u Ukrajini. Perspektiva jačanja vojne saradnje između Moskve i Pjongjanga, uključujući mogućnost zajedničkih vežbi, izazvala je uzbunu zbog uticaja na globalnu bezbednost.


Bivši američki zvaničnik za nacionalnu bezbednost Viktor Ša istakao je potencijalnu pretnju koju predstavlja produbljivanje odnosa između Rusije i Severne Koreje, naglašavajući njegov uticaj na bezbednost Evrope, Azije i američkog domovine. Poseta je izazvala zabrinutost zbog uticaja na međunarodnu zajednicu, posebno u kontekstu trenutnih tenzija oko raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje, koji su podvrgnuti UN sankcijama od 2006. godine.

"Taj odnos, duboko ukorenjen u istoriji i osnažen ratom u Ukrajini, potkopava sigurnost Evrope, Azije i američke domovine", napisao je u uzveštaju objavljenom u ponedjeljak.


Savet bezbednosti UN bio je podeljen oko toga kako reagovati na režim Severne Koreje, pri čemu su Rusija i Kina bile protiv povećanja sankcija i smatrale su zajedničke vojne vežbe SAD-a i Južne Koreje provokativnim. Rusija i Kina su prethodno blokirale inicijativu SAD-a da uvede nove sankcije Severnoj Koreji nakon lansiranja balističkih raketa.


Nakon posete Severnoj Koreji, Putin je zakazao posetu Vijetnamu u sredu i četvrtak, nastavljajući svoje diplomatske angažmane u regionu.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading