LJUDI UMIRU OD VRUĆINE! Prve žrtve toplotnog talasa zabeležene u Grčkoj, temperature dostižu 45 stepeni
Foto: Shutterstock


Toplotni talas iz severne Afrike i Sredozemlja prouzrokovao je vrtoglav rast temperatura u Grčkoj i Turskoj, sa predviđenim vrednostima do čak 45 stepeni Celzijusa. Situacija je toliko ozbiljna da su škole u delovima Grčke zatvorene već u 11.30 sati, a lokalne opštine imaju ovlašćenja da odluče da li će uopšte raditi usled ekstremnih vrućina. Grčko ministarstvo rada preporučuje rad od kuće kako bi se izbeglo izlaganje opasnim temperaturama.

Turistima u Atini, gde se očekuju visoke temperature, grčki Crveni krst distribuira besplatnu vodu na centralnom trgu Sintagma i na Akropolju. Takođe, savetuje se izbegavanje izlazaka napolje u najtoplijem delu dana, konzumiranje dovoljno tečnosti, izbegavanje alkohola, umerena ishrana i izbegavanje intenzivnog vežbanja na otvorenom.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je prognozu za leto i jesen 2024. godine, najavljujući toplotni talas sa temperaturama do 37 stepeni. Vikend će doneti stabilnije, ali toplije vreme, mada neće biti u potpunosti stabilno u svim predelima.


Visoke temperature su već prouzrokovale tragične slučajeve na grčkim ostrvima, gde su pronađena tela nekoliko stranih turista. Smrt ovih turista verovatno je prouzrokovana šetnjom na ekstremno visokim temperaturama koje su se kretale oko 40 stepeni Celzijusa. Situacija je slična i u Italiji, gde se očekuju temperature do 44 stepena.


Meteorolozi upozoravaju na toplotni talas koji će zahvatiti ne samo Grčku i Tursku, već i centralni Balkan, Nemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku. Ipak, sledeće nedelje se očekuje promena vremenskih prilika sa padom temperatura i jakim kišnim olujama.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading