Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik


Mađarska je objavila svoj program i prioritete za vreme predsedavanja Evropskom unijom, koje će preuzeti od 1. jula. Ključni slogan ovog predsedavanja biće "Napravimo Evropu ponovo velikom". Ovo predstavlja jasnu ambiciju Mađarske da preuzme aktivnu ulogu u oblikovanju politika EU i promovisanju svojih prioriteta.


Jedan od ključnih prioriteta Budimpešte tokom predsedavanja će biti obnova mira i bezbednosti u Evropi. Ovo pitanje postaje sve važnije u kontekstu aktuelnih geopolitičkih izazova i pretnji bezbednosti koje se javljaju na različitim nivoima.


Mađarska takođe ističe proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana kao jedan od ključnih prioriteta. Ova politika proširenja ima za cilj jačanje stabilnosti i prosperiteta u regionu, kao i promovisanje evropskih vrednosti i standarda.

Paralele sa sloganom Donalda Trampa

Interesantno je da slogan "Napraviti Evropu ponovo velikom" podseća na slogan kampanje Donalda Trampa sa predsedničkih izbora u SAD "Napravimo SAD ponovo velikim". Ova paralela ukazuje na mogućnost sličnih političkih prioriteta i retorike, i otvara prostor za analizu uticaja američke politike na evropske tokove.


Nedavno se premijer Mađarske Viktor Orban sastao sa Donaldom Trampom juniorom, sinom bivšeg predsednika SAD-a. Orban je na društvenim mrežama objavio da su razgovarali o tome kako da odnosi između Mađarske i SAD-a postanu ponovo veliki. Ovaj susret može imati značajan uticaj na buduće odnose između Mađarske i SAD-a, kao i na političke tokove unutar Evropske unije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading