Marin Le Pen i Putin
Foto: Alo/AP/Jeremias Gonzalez

"Partija je tiho uklonila deo predloga u vezi sa odbrambenom politikom, obrisavši sekcije u kojima se predlagalo produbljivanje diplomatskih veza sa Rusijom, zaustavljanje projekata saradnje sa Nemačkom i izlazak iz zajedničke vojne komande NATO-a", navodi se u članku.

Prema podacima Politika, protekle nedelje sa sajta stranke uklonjen je jedan od 17 programskih dokumenata iz predizborne kampanje Le Pen, koja je bila kandidat za predsednika 2022. godine.

Dokument je bio posvećen odbrani i predlagao je traženje "saveza sa Rusijom po određenim pitanjima" uz istovremeno distanciranje od Vašingtona, koji "ne uvek deluje kao saveznik Francuske", podseća Politiko.

Napominje se da je RN u poslednjih nekoliko meseci ublažio neke od svojih najkontroverznijih stavova. Uoči izbora, partija nastoji da ojača svoj autoritet na međunarodnoj sceni, navodi se u članku.

Predstavnik "Nacionalnog okupljanja" izjavio je za Politiko da će lider partije, Žordan Bardela, uskoro predstaviti svoj program, uključujući i deo o odbrani.

Ranije je anketa francuskog instituta za javno mnjenje (Ifop) pokazala da je 35% Francuza spremno da glasa za "Nacionalno okupljanje" (RN) na izborima. Istovremeno, koaliciju predsednika Emanuela Makrona podržava samo 19% birača.

Na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna, partija "Nacionalno okupljanje" više nego dvostruko je nadmašila koaliciju pristalica predsednika Makrona, osvojivši 31,36% glasova. Nakon toga, Makron je najavio raspuštanje Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga - 30. juna i 7. jula. Prema anketama, za partiju "Nacionalno okupljanje" spremno je da glasa više od trećine Francuza, dok će predsednička koalicija dobiti manje od 20% glasova.

Bonus video:

 

 

Alo/Informer

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading