Ivan Stoilković
Foto: Printscreen/Printscreen/KosovoOnline

Oglasio se odmah Arber Ademi, potpredsednik albanske stranke DUI, razočaran, kaže, što je Ohridski sporazum, prvi put od 2001. godine u rukama "Srbina putinističkih uverenja".

Ništa srećniji nije ni politički analitičar iz skoplja Bljerim Hiseni, koji tvrdi da je sve ovo što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji "pokazatelj da VMRO više veruje Srbima, nego Albancima".

Zašto je jedan Srbin u vrhu makedonske vlade toliko uznemirio albanske duhove jasno je kada se pogleda način na koji se Stoilković i ranije, kao jedini poslanik u Sobranju borio za interese Srpske zajednice.

"Ništa se značajno ne dešava na polju ljudskih prava i sloboda u Makedoniji, jer imamo situaciju da je država izašla iz okvirnog sporazuma, odnosno Ohridskog sporazuma koji je određivao Severnu Makedoniju kao multinacionalnu i multikulturalnu državu, i ušlo se u proces dvonacionalne države. Kada uđete u proces dvonacionalne države, a u ovom trenutku albanske partije sa 20 odsto stanovništva u Makedoniji kontrolišu skoro celokupnu državnu vlast, ne možete ništa drugo da očekujete zato što, da ne budem pregrubo shvaćen, s obzirom na to kako Albanci sprovode vlast, dobro je da nas je i ovoliko ostalo", govorio je on donedavno.

 

 

Stoilković je, nakon što je Mickoski saopštio svoju odluku, zahvalio na poverenju i obećao da će nastaviti da se bori.

"Ono što mogu unapred da kažem je da korupcija i ja nismo imali niti ćemo imati dodirnih tačaka, a teži deo obaveza je da damo ozbiljan doprinos poboljšanju uslova života svih građana Makedonije. Obaveza u koje ću uložiti maksimalne mogućnosti, jeste kako organizacija rada ministarstva kojim ću rukovoditi, tako i u sprovođenje Platforme 1198, ali i u sprovođenje obećanja koja sam dao tokom kampanje. Kako budem radio, tako mi Bog pomogao!", napisao je Stoilković na Fejsbuku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading