Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


NATO generalni sekretar Jens Stoltenberg oštro je kritikovao kineske lidere zbog javnog izjašnjavanja da podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije, dok u tajnosti podržavaju Moskvu i šalju joj vojnu opremu. Stoltenberg je istakao da Kina ne može imati "obe stvari" istovremeno - podržavati sukob na jednoj strani, a održavati dobre odnose sa Zapadom na drugoj.


Od početka ruskog napada u februaru 2022. godine, Kina je javno izjavljivala svoju želju za mirom i zadržavala javno neutralan stav. Međutim, prema rečima Stoltenberga, Kina je Rusiji slala ključne tehnološke komponente za rat, uključujući materijal koji se koristi za proizvodnju oružja poput raketa, tenkova i aviona. Takođe, istaknuto je da je Kina prošle godine isporučila 90% svoje mikroelektronike Rusiji.


U skladu sa ovim saznanjima, Sjedinjene Američke Države su prošle nedelje uvele sankcije sedam kineskih kompanija zbog slanja materijala vrednih milione dolara Rusiji, uključujući predmete koji bi mogli biti korišćeni u vojnim sistemima. Stoltenberg je istakao da je ideja da se razdvoje pretnje koje proističu iz Rusije i Kine pogrešna, te da je naša bezbednost globalna, a ne regionalna, što se jasno vidi u primeru Ukrajine.


Iako Kina tvrdi da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, nije pritisnula ruskog lidera Vladimira Putina da vrati Krim Ukrajini niti apelovala na njegove pristalice da vrate istočnu oblast Donbas Kijevu. Takođe, Kina je prošle godine podržala kontroverzni mirovni plan koji bi podrazumevao da se Ukrajina podredi ruskim zahtevima, a da ne dobije gotovo ništa zauzvrat.


U vikendu koji je prošao, Kina je odbila poziv na učešće na mirnom samitu u Lucernu, Švajcarska, nakon saznanja da Rusija neće biti zastupljena. Kineska portparolka Mao Ning istakla je da sastanak ne ispunjava ključne elemente kao što su priznanje od strane obe strane (Rusije i Ukrajine), ravnopravno učešće svih strana i pravična diskusija o svim mirovnim planovima.

(NY Post)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading