EP Epa
Foto: EPA/EPA-EFE/RONALD WITTEK

Lideri EU, okupljeni u Evropskom savetu, imaju centralnu ulogu u utvrđivanju budućih visokih funkcija u EU, odnosno Evropski savet bira predsednika Evropskog saveta, predlaže kandidata za predsednika Evropske komisije i imenuje visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Evropski savet bira svog predsednika i imenuje predsednika Evropske komisije i visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, koje kasnije bira Evropski parlament.

Prilikom imenovanja Evropski savet mora da uzme u obzir ishod izbora za EP, a kako je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila najviše mandata na izborima za EP, ta politička grupacija u EP ima najveći mandat da imenuje za predsednika EK svog vodećeg kandidata - aktuelnu predsednicu EK Ursulu fon der Lajen. 

Prema navodima medija, načelno je i dogovoreno da mesto predsednika EK pripadne EPP, funkcija predsednika Evropskog saveta socijalistima, a pozicija visokog predstavnika  EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku liberalima. 

Dok Fon der Lajen važi za favorita za predsednika Evropske komisije, spekuliše se da bi funkciju predsednika Evropskog saveta trebalo da preuzme bivši portugalski premijer Antonio Košta, a da će novi šef diplomatije EU biti estonska premijerka Kaja Kalas.

Zvanični dogovor o raspodeli funkcija očekuje se na formalnom samitu Evropskog saveta 27. i 28. juna, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading