sputnik v
Foto: Printscreen/YouTube/ DW News

„Ruski fond je zabeležio ciljanu, koordinisanu kampanju protiv vakcinacije u Rusiji, uključujući i preko različitih kanala dezinformacija, među kojima su lažni nalozi, anonimni izvori i angažovani stručnjaci. Ovi pokušaji bili su direktno usmereni protiv stanovništva naše zemlje, jer su predstavljali poziv na odbijanje vakcinacije, a ocrnjivanjem vakcine ‘Sputnjik’ otežavali su njenu promociju na inostrana tržišta, uskraćujući na taj način pristup vakcini zemljama kojima je potrebna i njihovim građanima“, ističe se u saopštenju.

Prema podacima fonda, informacioni napadi na međunarodnim tržištima uključivali su lažne tvrdnje britanskog Centra za sajber-bezbednost da su hakeri povezani sa Rusijom pokušali da ukradu podatke iz SAD, Velike Britanije i Kanade o razvoju vakcine protiv virusa korona. Osim toga, Ministarstvo zdravlja SAD otvoreno je u svom izveštaju napisalo kako je ubeđivao Brazil da ne koristi vakcinu „Sputnjik“.

„Od početka registracije vakcine ‘Sputnjik Ve’, primetili smo ciljanu kampanju za podrivanje poverenja u dostignuća ruskih naučnika – ukupno smo zabeležili više od 300 informacionih napada na vakcine porodice ‘Sputnjik’“, rekao je direktor fonda Kiril Dmitrijev.

Fond je pokrenuo više od 50 istraživanja i naučnih publikacija o porodici vakcina „Sputnjik“.

„Ruski fond za direktne investicije poziva na stvaranje pouzdanih mehanizama za suzbijanje informacionih napada neprijateljskih država, uključujući i u zdravstvenom sektoru“, zaključio je Dmitrijev.

Rojters je 14. juna prvi put potvrdio informacioni napad američkog Ministarstva odbrane na vakcine iz Rusije i Kine tokom pandemije virusa korona, objavivši materijal o tajnoj kampanji koju je sprovelo američko Ministarstvo odbrane za diskreditovanje vakcinacije u brojnim zemljama. Kako navodi agencija, stručnjaci Pentagona su preko stotina lažnih naloga na društvenim mrežama širili lažne informacije o neameričkim vakcinama, pokušavajući da ih diskredituju i ocrne.

Bonus video:

 

@alo_portal Za brutalno ubistvo Vere Židić (42), njenog sina Davora (13) i njihovog psa u Pohorskoj 33, koje se dogodilo 1. decembra 1993, bio je osumnjičen i operativac tadašnje Državne bezbednosti! Zbog čega su sumnjali na njega, kako je policija došla do ubice i mnoge druge dosad neobjavljene detalje u vezi s ovim zločinom možete videti u emisiji Dosije 192! Link u opisu profila! 📲 #alo #alodnevnenovine #alonovine #dosije192 ♬ original sound - Alo_portal

 

Alo/Sputnik
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading