Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Hamas i palestinske grupe su spremne za sveobuhvatan dogovor koji uključuje prekid vatre, povlačenje iz Pojasa (Gaze), rekonstrukciju onoga što je uništeno i sveobuhvatni dogovor o razmeni", rekao je Hanije u televizijskom obraćanju, govoreći o razmeni izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika, prenosi Rojters.

Bajden je 31. maja izneo izraelski plan u tri faze koje bi uključivale pregovore o trajnom prekidu vatre u Gazi i razmeni talaca i zatvorenika u više faza.

Egipat i Katar, koji zajedno sa SAD igraju ulogu posrednika u pregovorima Hamasa i Izraela, saopštili su 11. juna da su dobili odgovor od palestinskih grupa na predlog plana, bez iznošenja dodatnih detalja.

Dok je iz Izraela rečeno da je Hamas odbio ključne elemente plana koji je izneo Bajden, viši zaničnik Hamasa je rekao za Rojters da izmene koje je tražila grupa "nisu značajne".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je 10. juna američku rezoluciju koja podržava predlog o prekidu vatre i poziva Hamas da prihvati ponudu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading