EKSKLUZIVNO  Američka vojska upravo ubila lidera ISIS-a u Somaliji?
ISIS - Profimedia


Američka vojska je izvela vazdušni udar u udaljenom delu Somalije, oko 80 kilometara severno od grada Buusaso, ciljajući Islamsku državu. Udari su rezultirali smrću tri militanta ISIS-a, podižući mogućnost da je jedan od njih mogao biti Abdul al-Kadir Mumin, zloglasni vođa somalske grane ISIS-a.


Abdul al-Kadir Mumin bio je ključna figura u somalskoj grani ISIS-a, odgovoran za organizovanje smrtonosnih napada širom Somalije tokom protekle decenije. Njegova zloglasnost potiče iz njegovog učešća u različitim visokoprofilnim incidentima, uključujući atentat na pravosudnog zvaničnika 2019. godine i mesecima dugu okupaciju autonomne somalske regije Puntland 2016. godine.


Potencijalno ciljanje Abdul al-Kadir Mumin osvetljava dinamiku evoluirajućeg vođstva unutar ISIS-a. Nakon tajnog uzdizanja Mumin-a na čelo terorističke organizacije u Somaliji, on je bio predmet značajne zabrinutosti za američke zvaničnike, što je dovelo do njegovog uključivanja na listu "posebno označenih globalnih terorista" zbog percipirane pretnje koju predstavlja za nacionalnu bezbednost i interese SAD-a.


Iako je prisustvo ISIS-a u Somaliji relativno skromno, sa procenjenih 100 do 200 boraca u severnom delu zemlje, organizacija je pokazala rastući interes za proširenje svog uticaja širom afričkog kontinenta. Ovaj pomak fokusa ka Africi može se pripisati percipiranim mogućnostima veće operativne slobode i efikasnosti u poređenju sa izazovima sa kojima se ISIS suočava u Iraku i Siriji.


Prisustvo ISIS-a u Africi predstavlja jedinstven set izazova, pošto su militanti pokazali nivo efikasnosti u izbegavanju međunarodnih agencija za sprovođenje zakona i učešću u međunarodnoj saradnji kako bi delili taktike, tehnike i finansiranje. Ovo je doprinelo njihovoj sposobnosti da operišu sa relativnom autonomijom i efikasnošću, čineći ih formidabilnom snagom u regionu.


Nedavna vojna akcija SAD-a u Somaliji ističe nastavljene napore za suzbijanje prisustva ISIS-a u regionu i ugrožavanje njegovih vođstava i operativnih sposobnosti. Iako ishod vazdušnog udara još uvek treba potpuno potvrditi, ciljanje visokovrednih figura ISIS-a ističe kontinuiranu posvećenost adresiranju pretnje koju predstavlja teroristička organizacija.

(Jutarnji)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading