RUSKE BANDE, MS 13 I ADVOKATI OSMISLILI PREVARU VEKA Ovo su najnoviji trikovi mafijaša u Njujorku
Foto: Stock/Foto: Shutterstock


U Njujorku se odvija novi talas prevara koji uključuje ruske gangstere, pripadnike MS-13 bande, korumpirane hirurge, advokate i zajmodavce. Prema sudskim zapisima, istražiteljima osiguranja i izvorima iz organa reda, migranti i drugi očajni stanovnici Njujorka se pritiskaju da podvrgnu nepotrebnim operacijama kičme kako bi povećali vrednost lažnih zahteva za naknadu štete.

Ove prevare imaju dalekosežne posledice na život svih stanovnika Njujorka, s obzirom na to da su gubici osiguravajućih kompanija trostruko porasli od početka pandemije, što dovodi do povećanja troškova života za sve građane. Prema jednoj osiguravajućoj kompaniji, isplate su porasle na ogromnih 142 miliona dolara u 2022. godini, što je tri puta više nego 2018. godine. Ove prevarantske radnje su doveli do povećanja troškova osiguranja, stanovanja, građevinskih radova, hrane, komunalija i osnovnih životnih potreba.


Prema izvorima, ruske kriminalne grupe su osumnjičene za vođenje zajmodavnih firmi koje finansiraju tužbe za padove i operacije, dok se za pripadnike MS-13 bande tvrdi da obezbeđuju tokove hispanskih migranata, neki od kojih su dovedeni u Njujork specifično da bi izveli lažne povrede. Ove grupe vrše pritisak na nedužne prelaznike granice nudeći im vožnju do grada, plaćanje obroka i dajući im novac pre nego ih pritiskaju da izvedu lažne nesreće.


U ovim prevarantskim radnjama učestvuju i advokatske firme koje preuzimaju stotine takvih slučajeva, visokoprofilisani lekari, sumnjive zajmodavne firme koje pritiskaju migrante da pozajme novac kako bi pokrili troškove, kao i armija "trkača" koji regrutuju žrtve i organizuju njihove padove. Prema navodima iz sudskih dokumenata i izvora upoznatih sa ovim šemama, ova prevara se hrani neprekidnom ponudom siromašnih lakovernih lica spremnih da rizikuju svoje zdravlje zarad brze zarade.


Međutim, često se dešava da oni koji se predstavljaju kao povređeni dobiju samo 1000 dolara, dok njihov udeo biva smanjen visokim kamatama na zajmove koje su im rekli da moraju da uzmu za medicinske i pravne troškove. Drugi mogu da dobiju i do šestocifrenih iznosa. U većini slučajeva, "glavni igrači" zadržavaju veći deo nagodbi, dok oni koji se predstavljaju kao povređeni dobijaju izuzetno malo, a suočeni su sa visokim dugovima.


Jedan od primera je Lesli Ortiz, državljanka Dominikanske Republike koja je došla u Njujork 2018. godine i pronašla posao sobarice u hotelu, s nadom da će imati svoj dom i osnovati porodicu u gradu. Međutim, godinu dana kasnije, navodno je pala na trotoaru u Njujorku i završila u bolnici, gde su joj lekari prepisali operaciju kičme, koja je rezultirala dodatnim bolovima. NJen slučaj je bio u toku dok su advokati odbrane podneli zahtev tvrdeći da je Ortiz i 11 članova njene porodice bilo uključeno u prevaru. Osim toga, advokatska firma odustala je od 170 tužbi i zatražila oslobađanje odgovornosti u još 200 do 300 slučajeva koje su preuzeli izvanjski pojedinci.

(NY Post)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading