OPASNOST Crvi mesojedi viđeni u Budvi, evo šta da uradite ako se zakači za vas!
Foto: Alo/RINA


Vatreni crvi, čija dužina može doseći i do 30 centimetara, predstavljaju ozbiljnu pretnju za turiste i meštane u tropskim regionima zapadnog Atlantika, ali i na obalama Sicilije, Apulije i Kalabrije. Njihov neurotoksin izaziva vrtoglavicu, glavobolju i ostale alergijske simptome koji mogu trajati i do dva dana. Ovi crvi, prema istraživanjima Nacionalnog instituta za istraživanje mora, takođe nanose štetu ribarskoj industriji, hvatajući se u mreže i ribolovačku opremu.

 

 

 


Turisti i meštani su dobili crveni alarm kako bi bili upozoreni na invaziju ovih jezivih crva, a istraživači rade na ograničavanju njihovog širenja i podsticanju prijavljivanja bilo kakvih zapažanja na društvenim mrežama. Stručnjaci savetuju da prilikom uklanjanja bodlji koristite suve prste ili traku kako biste izbegli trljanje kože, te da se zaraženi delovi tela operu hladnom vodom. U slučaju alergijskih simptoma ili povišene temperature, savetuje se poseta lekaru.


Tokom prošlog meseca, isti crvi su se pojavili i na plaži u Budvi. Na jednoj Fejsbuk grupi objavljena je fotografija crva uz pitanje o vrsti, a u komentaru je napisano da je reč o "veoma otrovnoj vrsti morske gusenice - Vatrenom crvu". Takođe se savetuje da ih je najbolje eliminisati upaljačem.

 

 

 

(Telegraf)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading