Donald Tramp i Džo bajden
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.


Američka televizija Si-En-En objavila je pravila predstojeće predsedničke debate, koja će biti održana 27. juna, a na koju su pristali aktuelni američki predsednik Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp. Međutim, kontroverzni biznismen Ilon Mask je izneo novu ideju - da on bude domaćin predsedničke debate.

Si-En-En je objavio da će oba predsednička kandidata biti postavljeni na podijume koji će izgledati isto, a koji će im biti dodeljeni bacanjem novčića. Moderatori debate, koja će se održati u gradu Atlanta u saveznoj državi Džordžiji, biće voditelji Si-En-En Džejk Taper i Dejna Beš. Tokom debate, Tramp i Bajden će imati samo papir, olovku i flašicu vode. Mikrofoni kandidata će biti isključeni tokom debate, osim kada je njihov red da govore. Moderatori će koristiti sva sredstva na raspolaganju da obezbede poštovanje vremena i civilizovanu diskusiju.

Rojters je imao uvid u dopis kampanje Bajdena, prema kojem su teme koje on preferira pravo na abortus, stanje demokratije i ekonomija, dok je Trampov tim kao ključne teme naveo imigracije, javnu bezbednost i inflaciju. Kriterijum za učesnike u debati bio je da kandidat, prema anketama, ima šanse da osvoji najmanje 15 odsto glasova u saveznim državama koje zajedno nose najmanje 270 elektorskih glasova.

Zbog kriterijuma koji je postavljen, u debati neće učestvovati Robert Kenedi Mlađi, čime se skreće pažnja na dinamiku izbora i učešće kandidata.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading