KINA ZAPRETILA "Hitno da započnete mirovne pregovore"
Foto: Youtube/Printscreen

- Peking apeluje na strane sukoba da demonstriraju političku volju i započnu mirovne pregovore što je pre moguće - rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je sazvana na zahtev Rusije zbog odluke zapadnih zemalja da dozvole Kijevu napade na rusku teritoriju njihovim oružjem.

On je nazvao nedopustivim tvrdnje zamenika stalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država pri UN Roberta Vuda da Kina, navodno, pomaže Rusiji.

- Dvadesetog maja SB je razmatrao pitanje Ukrajine i tada je predstavnik SAD rekao da je Kina pomogla Rusiji da obnovi odbrambenu industriju i tada sam mu već odgovorio. Danas je američki predstavnik ponovo izneo neistinite tvrdnje da je Kina podržala Rusiju u obnavljanju odbrambene industrije. To je nedopustivo - istakao je Geng.

Prethodno, tokom sednice SB UN, Vud je je naglasio da Kina isporučuje Rusiji "značajne obime" komponenti koje su, navodno, neophodne za proizvodnju dronova i raketa.

Istovremeno, američki diplomata nije naveo nijedan dokaz kao potvrdu tih tvrdnji.

Prethodno je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja ocenio da će Zapad i kijevske vlasti u slučaju da odbiju predlog Rusije za rešavanje sukoba u Ukrajini snositi političku i moralnu odgovornost za nastavak krvoprolića.

Ranije, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je danas, obraćajući se ruskim diplomatama, novi predlog Kijevu i Zapadu za rešavanje ukrajinske krize.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading