eMANUEL MAKRON
Foto: Alo/Alo!/ilustracija/M.Lj.

"Nalazimo se u veoma ozbiljnom trenutku u istoriji naše zemlje. Reč je o krupnim problemima, bezbednosnim i ekonomskim izazovima", rekao je Makron na kraju samita G7 u Italiji, prenosi Rojters. Makron je istakao da očekuje da odluke o najvišim pozicijama u narednom sazivu Evropske komisije budu donete sledeće sedmice.

Lideri EU sastaju se u ponedeljak na neformalnom samitu na kojem će razgovarati o izboru najviših pozicija u institucijama EU, pre nego što potvrde imenovanja na te funkcije na samitu Unije koji će biti održan od 28. do 29. juna. Prva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Nacionalno okupljanje moglo da pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj pošto ima podršku 29,5 odsto birača.

Prema anketama, koalicija levičarskih partija pod nazivom "Narodni front" ima podršku 28,5 odsto birača, a Makronova stranka Preporod 18 odsto. Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) u nedelju.

Nacionalno okupljanje osvojilo je 31,47 odsto glasova na izborima za EP, dok je Preporod osvojio 14,56 odsto glasova na osnovu 100 prebrojanih glasačkih listića. Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata u EP, a Makronova stranka 13, prenosi Figaro.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading