"KO SU PUTINOVA ČUDESNA DECA":  Nemačke obaveštajne službe otkrile tajnu rusku špijunsku mrežu!
Foto: AP Evgenia Novozhenina


Nemačke službe bezbednosti izrazile su zabrinutost zbog sve veće upotrebe tajnih špijuna Rusije, sa strahom da ovi "ilegalni" postaju sve aktivniji u zemlji. Ovi ruski špijuni deluju pod lažnim identitetima, stapajući se u društvo kao prijateljski i nenametljivi komšije, studenti ili profesionalci.

Izgledaju kao simpatične, ljubazne komšije. Neki imaju porodice s decom i žive mirnim, građanskim životom. Drugi su studenti u različitim zemljama, neki rade kao naučnici. U Rusiji se smatraju elitom među špijunima. Vladimir Putin ih ponosno naziva rečju „Wunderkinder"- „čudesna deca".

Za razliku od tradicionalnih špijuna koji rade iz diplomatskih misija, ovi "ilegalni" nemaju diplomatsku zaštitu i suočavaju se sa rizikom dugotrajnog zatvaranja ukoliko budu otkriveni.


Slučajevi ruskih "ilegalnih" špijuna otkriveni su u nekoliko evropskih zemalja, sa pojedincima koji preuzimaju složene lažne identitete i bave se špijunskim aktivnostima godinama ili čak decenijama.

U Nemačkoj, venčani par koji je delovao pod lažnim imenima uhapšen je 2011. godine, osuđen, i kasnije deportovan u Rusiju. Slično tome, od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, tajni špijuni su otkriveni u zemljama poput Holandije, Grčke, Norveške i Slovenije, pri čemu su se neki predstavljali kao studenti ili profesionalci kako bi sakrili svoje prave namere.

Prema izjavi Tomasa Haldenvanga, predsednika Saveznog ureda za zaštitu ustava u Nemačkoj, zemlja je fokus ruskih obaveštajnih aktivnosti, posebno u vezi sa politikom odbrane, politikom naoružanja, podrškom Ukrajini i sankcijama protiv Rusije. Nedavna proterivanja stotina ruskih diplomatskih zvaničnika iz Evrope dovela su do oslanjanja Rusije na "ilegalne" špijune, s obzirom na smanjene mogućnosti tradicionalnog špijunaže sa diplomatskim imunitetom.


Upotreba "ilegalnih" špijuna datira još od ranog perioda Sovjetskog Saveza, pri čemu je KGB slao špijune sa izmišljenim pozadinama širom sveta. Čak i nakon završetka Hladnog rata, praksa je nastavljena pod Službom za spoljnu obaveštajnu delatnost (SVR). Dodatno, ruska vojna obaveštajna agencija GRU takođe se ponovo angažovala u zapošljavanju "ilegalnih" špijuna u poslednjim godinama. Evropske službe bezbednosti veruju da je Rusija uspostavila "lakši" program za obuku i opremanje špijuna sa manje detaljnim lažnim biografijama radi bržeg raspoređivanja u stranim zemljama.


Uprkos napretku tehnologije, Rusija i dalje koristi tradicionalne metode špijunaže, uključujući radio komunikaciju na kratkim talasnim frekvencijama. Ove radio poruke, pripisane Rusiji, beleže povećanu aktivnost od početka ruske agresije protiv Ukrajine, što ukazuje na potencijalni priliv ili aktivaciju "ilegalnih" u poslednjim godinama.

(Večernji)

BONUS VIDEO

@alo_portal KRENULA SPASOVDANSKA LITIJA Grad Beograd slavi krsnu slavu, okupljen veliki broj građana uprkos kiši #spasovdanskalitija #beograd #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ゚ #fypシ゚viral #viraltiktok #viralvideo #foryou #fy ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading