evropski parlament
Foto: Alo/EPA


Nedavni evropski izbori su otkrili mnoštvo šarenih i egzcentričnih ličnosti koje su osigurale svoja mesta u Evropskom parlamentu. Dok su neki privukli pažnju svojim čudnim i naizgled bezopasnim potezima, drugi su izazvali kontroverze svojim ekstremističkim stavovima i delovanjem.

Grzegorz Braun: Provokativni poljski predstavnik

Jedna od istaknutih figura je Grzegorz Braun, ekstremno desni poljski poslanik u Evropskom parlamentu, koji je privukao pažnju kada je koristio aparat za gašenje požara kako bi ugasao sveće na menori u poljskom parlamentu. Braunovi ekstremni stavovi, uključujući nazivanje jevrejskog praznika Hanuka "sotonskim," izazvali su bes i zabrinutost. Njegove prethodne izjave usmerene protiv poljskih Jevreja i izražavanje podrške zakonima koji zagovaraju bičevanje homoseksualaca dodatno su učvrstile njegov kontroverzni ugled.

Petras Gražulis: Otresiti litvanski političar

Još jedna kontroverzna figura je Petras Gražulis, litvanski političar koji se suočio sa krivičnim gonjenjem zbog svojih homofobičnih izjava, uključujući upoređivanje homoseksualaca sa nekrofilima i pedofilima. Njegov konfrontacioni stav prema pravima LGBTQI zajednice donio mu je notoritet, što je dovelo do njegovog uklanjanja iz litvanskog parlamenta i zabrane kandidature, što očigledno nije obuhvatilo evropske izbore.

Fidias Panajiotu: Neobični kiparski jutjuber

U iznenađujućem obrtu događaja, 24-godišnji kiparski jutjuber Fidias Panajiotu, poznat po svojim ekscentričnim podvizima poput provedenih 10 dana zakopan živ, osvojio je značajan procenat glasova na evropskim izborima. Iako je priznao da nema prethodno znanje o Evropskoj uniji i nedostatak iskustva sa glasanjem, Panayiotoueva popularnost odražava rastuće razočaranje tradicionalnim političkim partijama na Kipru.

Fredi Beleri: Proslava pobede iz albanskog zatvora

Fredi Beleri, član grčke Nove Demokratije, proslavio je svoju pobedu na evropskim izborima iz albanskog zatvora, gde služi dvogodišnju kaznu zbog izborne prevare. Njegovo izborno postignuće izazvalo je kontroverze, a grčka manjina u Albaniji oštro se protivila njegovom hapšenju, što je dovelo do diplomatskih tenzija između Grčke i Albanije.


Lista nekonvencionalnih poslanika uključuje i Galatu Alexandraki, penzionisanu pastorku koja je osigurala mesto u Evropskom parlamentu uprkos niskoprofilnoj kampanji, kao i Ilariju Salis, italijansku nastavnicu i aktivistkinju koja je stekla notoritet nakon što je bila zatvorena u Mađarskoj zbog napada na fašiste. Slučaj Salis je privukao široku pažnju, što je na kraju dovelo do njenog premeštaja na kućni pritvor u Mađarskoj zbog njenog novog stečenog imuniteta kao člana Evropskog parlamenta.

Priliv šarenih likova, uključujući i Putinovog propagandistu Petra Bistrona, "evropskog Trumpa" Andersa Vistisena i italijanskog novinara Marca Tarquinija, odražava raznolikost i ponekad kontroverznu prirodu Evropskog parlamenta. Iako su ovi pojedinci privukli pažnju javnosti, njihovo prisustvo takođe budi zabrinutost u vezi sa implikacijama njihovih ideologija i akcija unutar zakonodavnog tela EU.

BONUS VIDEO

@alo_portal KRENULA SPASOVDANSKA LITIJA Grad Beograd slavi krsnu slavu, okupljen veliki broj građana uprkos kiši #spasovdanskalitija #beograd #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ゚ #fypシ゚viral #viraltiktok #viralvideo #foryou #fy ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading