Izrael
Foto: Alo/Tanjug


Izraelska vojska nastavila je svoje bombardovanje Gaze u petak, bez napretka u pregovorima o primirju, dok je nasilje takođe izbilo na granici između Izraela i Libana. Svedoci su prijavili izraelske napade u različitim delovima Gaze, posebno u centru enklave, u ranim jutarnjim satima. U Libanu, državna agencija za vesti NNA je izvestila u petak o smrti civila i brojnim povredama u izraelskom vazdušnom udaru blizu Tira na jugu zemlje, nakon snažnog raketnog napada libanskog Hezbolaha na severni Izrael u četvrtak.

Francuski predsednik Emanuel Makron je najavio u četvrtak na samitu G7 da će Francuska, Sjedinjene Američke Države i Izrael raditi u "trostrukom" formatu na francuskom planu za smanjenje tenzija na izraelsko-libanskoj granici. Plan konkretno predlaže prekid nasilja s obe strane i povlačenje Al Radvan snaga, elitne jedinice libanskog šiitskog pokreta Hesbolah, i ostalih naoružanih grupa deset kilometara od izraelske granice, prema libanskim zvaničnicima. Međutim, Hesbolah, tvrdeći da je izvršio bombaške napade u protekla dva dana kao odmazdu za smrt jednog od svojih visokih komandanata u izraelskom napadu, trenutno odbija da učestvuje u pregovorima dok se trajno primirje u Gazi ne uspostavi.


Plan primirja u Gazi koji je najavio Džo Bajden 31. maja, glavni saveznik Izraela, do sada nije bio ostvaren, s izraelskom vladom i palestinskim islamističkim pokretom Hamas koji se drže svojih pozicija. "Šta smo dobili iz ovog rata osim ubijanja, uništavanja, istrebljenja i gladi?" uzviknula je Oum Chadi, 50-godišnja Palestinka, pozivajući Hamas da "odmah zaustavi rat, ne tražeći da kontroliše i vlada Gazom." Dok se nade za primirje redovno razbijaju, stanovnici Gaze poput Oum Chadi kritikuju Hamas i traže primirje u vreme kada je razoreni palestinski teritorij suočen s velikom humanitarnom krizom i pretnjom gladi.


Istovremeno u Jerusalimu, studenti koji su mahali fotografijama izraelskih otetih tokom napada Hamasa 7. oktobra i držanih u Gazi, takođe su pozvali vladu premijera Benjamina Netanijahua da zaustavi rat i vrati taoca kući tokom protesta ispred parlamenta. Međutim, Netanijahu je više puta izrazio svoju odlučnost da nastavi rat do poraza Hamasa, koji vlada Gazom od 2007. i smatra se terorističkom organizacijom od strane Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

(Jutarnji)


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading