"KRVAVE ČIKITA BANANE" Poznati proizvođač umešan u brutalna ubistva u Kolumbiji!
Foto: Pixabay

Nakon dvadeset pet godina, sudski proces u Sjedinjenim Američkim Državama ove nedelje je utvrdio da je kompanija Chiquita Brands International odgovorna za finansiranje kolumbijske desničarske paravojne grupe AUC (United Self-Defense Forces of Colombia). Sud je naredio Čikiti da isplati 38,3 miliona dolara odštete porodicama "Davida" i još sedam drugih žrtava. Njihovi pravi identiteti su bili skriveni u sudskim dokumentima. Ove smrti su se dogodile između 1997. i 2004. godine, a sud je detaljno pročitao priče o tome kako su ovi događaji uticali na porodice pre nego što su porote razmatrale da li je Čikita delovala "kao razuman poslovni čovek" plaćajući AUC ono što je kompanija okarakterisala kao ucenjivačke uplate.

Advokati koji su dobili slučaj u Floridi ističu da je ovo prvi put da je američka porota smatrala odgovornom veliku američku korporaciju za saučesništvo u ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u drugoj zemlji. Jedna od tužiteljki je izjavila za CNN:

"Osećam veliku radost, čekali smo toliko dugo i odjednom, pobedili smo. Skoro sam izgubila nadu, ali nas je Bog pomogao." Majka četiri kćeri je sudu ispričala kako su pripadnici AUC 14. novembra 2003. godine ubili njenog partnera kako bi pritisnuli porodicu da proda plantažu banana po nižoj ceni od tržišne. "Ne želim novac za sebe, uskoro me neće biti... ali barem, za devojčice: možda sada dobiju malo pravde!" rekla je ona o odšteti.


Sudski proces je rezultat skoro dve decenije borbe porodica, koje su tužile "Chiquita International" nakon odvojenog sudskog slučaja 2007. godine. Tada je kompanija priznala da je platila 1,7 miliona dolara "zaštitnog novca" AUC, tada smatranog organizacijom stranih terorista od strane Državnog sekretarijata. Međutim, to neće biti kraj ove priče, ne samo zato što je Čikita već najavila da će uložiti žalbu na presudu.

AUC je osnovan 1997. godine, tokom jedne od najtragičnijih faza kolumbijskog građanskog sukoba, koji je video sukob vlade protiv levičarskih gerilskih snaga, desničarskih paravojnih formacija i kriminalnih organizacija. U to vreme, levičarske gerilske snage FARC i ELN su se kretale protiv države i terorisale civilno stanovništvo. Sukobljene sa mogućnošću oružane komunističke revolucije u zemlji, kolumbijski zemljoposednici i simpatizeri desnice stvorili su grupe za samoodbranu kako bi odgovorili na napade gerilaca. AUC je bila jedna od takvih grupa i provele su godine terorišući stanovništvo severne Kolumbije kako bi suzbili pobunu.

Danas je Kolumbija potpuno drugačija zemlja nego ona u kojoj je rođen AUC. Par godina nakon demobilizacije AUC, mirovni sporazum 2016. godine okončao je 52-godišnji sukob između vlade i FARC, iako neki disidenti i dalje vode borbu. Međutim, strah u Urabá i dalje traje. Neki bivši članovi AUC i dalje su na slobodi i pridružili su se novoj organizovanoj kriminalnoj grupi, Gulf Clan, koja izaziva kontrolu vlade na severozapadu Kolumbije. Grupa za ljudska prava kaže da moćni korporativni interesi i dalje sarađuju sa lokalnim političarima i kriminalnim grupama kako bi suzbili aktivizam, posebno u odbrani životne sredine, što može biti opasan posao u Južnoj Americi. Ipak, za bar neke od mnogih žrtava AUC, sudski postupak ovog tjedna je razlog za optimizam. Jedna od tužiteljki koja je razgovarala sa CNN-om je zatražila da podeli svoju poruku kao čin otpora. "Moja kćerka, moj sin, svi govore 'Mama, nemoj podizati telefon, mama, nemoj pričati.' Ali hej, strah može trajati samo dok neko odluči progovoriti", rekla je ona.

(CNN)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading