Marija Zaharova
Foto: Alo/Profimedia

Međutim, Rusija nije imala i nema nikakve agresivne planove u odnosu na NATO, a provokativne izjave zapadnih zvaničnika imaju za cilj indoktrinaciju stanovništva koje ne bi smelo da kritikuje neograničeno povećanje vojnih izdataka, naglasila je Zaharova.

Severnoatlantska alijansa je ta koja se dugo spremala za potencijalni oružani sukob sa Rusijom, navela je Zaharova.

- U Strateškom konceptu iz 2022, naša zemlja je proglašena za 'najznačajniju i najdirektniju pretnju bezbednosti država članica NATO-a, kao i miru i stabilnosti u evroatlantskom regionu' - navela je Zaharova.

NATO, kako kaže, stalno razrađuje moguće opcije za sukob sa Rusijom i testira logističke rute za prebacivanje trupa i oružja preko Atlantika na 'istočni bok'.

U scenariju najvećih manevara od kraja Hladnog rata – "Steadfast defender 2024" – koji su trajali od 22. januara do 31. maja ove godine, prvi put se kao neprijatelj pojavila ne fiktivna država, već konkretno Rusija, ukazala je ruska zvaničnica.

- Još jednom naglašavamo da Rusija nije imala i nema nikakve agresivne planove prema NATO-u i njegovim zemljama članicama - ponovila je ona i objasnila:

- Provokativne izjave zapadnih političara i vojnih zvaničnika o fiktivnoj 'pretnji sa istoka' imaju za cilj indoktrinaciju stanovništva kako bi se isključile bilo kakve kritike u vezi sa neograničenim povećanjem vojnih izdataka.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading