RUŠI SE ŠKOLA U KOJOJ JE POČINJEN MASAKR! Porodice pozvane da uzmu "čekić u ruke"
Foto: Alo.rs


Nadležni planiraju da završe rušenje škole Mardžori Stounmen Daglas pre nego što se 3.300 učenika vrati sa letnjeg raspusta. Ova škola je bila poprište masovnog ubistva 2018. godine kada je 17 osoba izgubilo život. Zgrada škole je danas, prema rečima Ajše Hašmi koja je završila školu, jeziv i stalni podsetnik za učenike, nastavnike, porodice žrtava i prolaznike.

Emotivne reakcije porodica žrtava

Porodice žrtava imaju podeljena mišljenja o rušenju zgrade. Lori Alhadef, čija je 14-godišnja ćerka Alisa ubijena, izjavila je da želi da zgrada nestane.

-Kad god bih prošla pored škole, bilo je nekako jezivo - rekla je Ajša Hašmi, koja je završila školu. Bila je u šestom razredu u februaru 2018, ali njena starija braća i sestre su bili u kampusu.

Sa druge strane, Maks Šahter, čiji je sin Aleks ubijen, smatra da zgrada treba da ostane zbog bezbednosnih poboljšanja, ističući važnost očuvanja mesta tragedije kao muzeja i istorijskog mesta koje će služiti za učenje i razumevanje onoga šta se dogodilo.

-Želim da zgrada nestane - rekla je Lori Alhadef, čija je 14-godišnja ćerka Alisa tamo ubijena. Ona je izabrana u školski odbor okruga Brauard nakon masakra i sada je predsednica tog tela.

Primeri rušenja školskih zgrada nakon masovnih pucnjava

Ovo nije prvi put da se školske zgrade ruše nakon masovnih pucnjava. U Konektikatu, osnovna škola Sendi Huk je srušena nakon pucnjave 2012. godine, dok su vlasti u Teksasu zatvorile osnovnu školu Rob u Juvaldeu nakon pucnjave 2022. godine i planiraju da je sruše. Takođe, u Koloradu, u školi Kolumbajn srušena je biblioteka nakon pucnjave 1999. godine.

Očekuje se da će rušenje škole Mardžori Stounmen Daglas biti završeno pre povratka učenika sa letnjeg raspusta, čime će se zatvoriti jedno poglavlje teške prošlosti i otvoriti prostor za novo početak.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading