bajden
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin


Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa usvojila je odluku da se Merik Garland, američki ministar pravosuđa, optuži za opstrukciju rada Kongresa. Glasanje je prošlo sa 216 glasova za i 207 protiv, uz samo jednog republikanca koji je glasao protiv zajedno sa demokratama.


Ministarstvo pravosuđa SAD već je predalo transkripte intervjua koje je specijalni tužilac Robert Hur vodio sa predsednikom Džoom Bajdenom. Ovi transkripti su izazvali političku oluju zbog Hurovih komentara o Bajdenu kao "dobronamernom, starijem čoveku sa slabim pamćenjem". Bela kuća je istakla da objavljivanje snimaka spada pod diskreciono pravo predsednika, što će stvoriti posebnu situaciju za Ministarstvo pravosuđa koje treba da odluči da li će krivično goniti svog šefa.

 

 

 


Garland je izrazio duboko razočaranje povodom odluke Predstavničkog doma, ističući da je ovo ignoriše podelu vlasti i potrebu Ministarstva pravosuđa da zaštiti svoje istrage i prikupljene informacije.


Garland je postao treći ministar pravosuđa SAD koji je optužen za opstrukciju rada Kongresa. Pre njega su u sličnoj poziciji bili Erik Holder i Vilijam Bar, a zanimljivo je da Ministarstvo pravosuđa nije procesuiralo optužbe ni u jednom od ova dva slučaja.

 

 

 

 

 

 


Tokom rasprave, republikanski kongresmen Džim Džordan izneo je stav da transkripti nisu dovoljan dokaz o stanju predsednikovog pamćenja, dok je demokratski član Džerold Nedler istakao da republikanci prate desničarske teorije zavere u nadi da će naći dokaz o kršenju zakona.
 

 

 

 

(Glas Amerike)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading