aleksandar makedonski
Foto: Alo/Foto: Wikipedia

Njegove legendarne pobede su vekovima inspiracija likovnih umetnika i pesnika.

 Rođen je u Peli, glavnom gradu antičke Makedonije, 20. jula 356. godine pre nove ere. Njegov otac, Filip II Makedonski, bio je kralj Makedonije i značajno je proširio teritoriju kraljevstva, dok je njegova majka, Olimpijada, bila princeza Epira. Aleksandar je odrastao u kraljevskoj porodici i od malih nogu je pokazivao izvanredne sposobnosti.

Obrazovanje i mladost

Aleksandar je bio učenik slavnog filozofa Aristotela, koji mu je preneo znanja iz različitih oblasti kao što su filozofija, nauka, medicina i književnost. Pod Aristotelovim vođstvom, Aleksandar je razvio strast za učenjem i postao izuzetno obrazovan mladić. Pored toga, od rane mladosti je pokazivao izvanredne vojničke veštine.

Aleksandar je poznat po svojim velikim vojnim pohodima, od kojih je najznačajniji pohod protiv Persijskog Carstva. Njegova vojna kampanja započela je 334. godine pre nove ere prelaskom u Malu Aziju. U nizu bitaka, uključujući bitke kod Graničke, Isa i Gaugamele, Aleksandar je uspeo da porazi daleko brojnije persijske vojske pod vođstvom kralja Darija III.

Nakon osvajanja Persije, Aleksandar je nastavio svoje pohode prema istoku, osvajajući Egipat, gde je osnovao grad Aleksandriju, i krećući dalje prema Indiji. Njegova vojska stigla je do reke Ind, gde su se, iscrpljeni dugotrajnim ratovima, vojnici pobunili i odbili da idu dalje. Aleksandar je bio primoran da se vrati nazad.

Upravljanje carstvom i smrt

Aleksandar je bio poznat po tome što je želeo da spoji grčku kulturu sa kulturama osvojenih naroda, promovirajući međusobnu toleranciju i integraciju. Oženio se sa persijskom princezom Roksanom i ohrabrivao svoje vojnike da se žene lokalnim ženama. Njegova vizija bila je stvaranje ujedinjenog sveta pod jednim vladarem.

Nažalost, Aleksandar Veliki nije imao priliku da realizuje svoje ambicije u potpunosti. Preminuo je iznenada 13. juna 323. godine pre nove ere u Vavilonu, u 32. godini života. Uzrok njegove smrti ostaje nepoznat, ali se spekuliše o različitim mogućnostima, uključujući bolest, trovanje ili prirodne uzroke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading