Azov
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Prema izveštaju "Vašington posta", administracija SAD je ukinula zabranu brigadi Azov da koristi američko oružje, prenoseći informacije koje su dobili od Stejt departmenta. Navodi se da portparol Stejt departmenta nije želeo da otkrije kada je ta zabrana ukinuta, kao ni da li je američko oružje već stiglo do brigade Azov. Ni komandanti brigade ni ukrajinska vlada nisu odgovorili na zahteve za komentar, dodaje "Vašington post".


Brigada Azov, koja je poznata po borbama sa ruskim snagama u čeličani Azovstalj u Marijupolju, nekada dobrovoljačka milicija a od 2015. godine deo Ukrajinske nacionalne garde, sada će imati pristup američkoj vojnoj pomoći kao i svaka druga jedinica, prema izveštaju "Vašington posta".

Provera prema "zakonu Leahi"

Azov je prošao proveru koju je sproveo Stejt department na osnovu "zakona Leahi", koji zabranjuje da američka vojna pomoć ide stranim jedinicama ako je utvrđeno da su počinile velika kršenja ljudskih prava. Stejt department navodi da nije našao "nikakve dokaze" o takvim kršenjima.


Ova informacija dolazi u trenutku kada se Ukrajina suočava sa ofanzivom ruske vojske u istočnom delu zemlje i pojačanim napadima na energetsku infrastrukturu. Vrhovni sud Rusije proglasio je Azov terorističkom organizacijom i zabranio njegovo delovanje.

Navedeni potez administracije SAD izaziva pažnju i postavlja pitanje o mogućim posledicama po odnose između SAD, Ukrajine i Rusije, kao i o uticaju na situaciju u regionu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading