NATO "LOMI" ORBANA Šef Alijanse stiže u Mađarsku sa posebnom namerom
Foto: EPA Juanjo Martiun

Glavna tema, očekuje se, biće uloga Mađarske u vojnoj podršci Kijevu usred informacija da Budimpešta odbija da učestvuje u takvim nastojanjima saveza.

“Sve članice NATO-a su se saglasile da pruže znatnu pomoć Ukrajini. Očekujem da će na samitu u Vašingtonu sve članice Alijanse odobriti odluku da će NATO igrati snažniju ulogu u koordinaciji napora, kao i u dugoročnom finansijskom poslovanju”, rekao je Stoltenberg na brifingu u Rigi, koji je prenet na sajtu Alijanse.

On je takođe rekao da očekuje da se sve zemlje NATO-a dogovore da krenu napred u daljem jačanju odbrambenih i odvraćajućih sposobnosti.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da advokati sada rade na tome da Mađarska, iako ostane članica NATO-a, ne sme da učestvuje u aktivnostima Alijanse van njene teritorije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajinom oružjem i obuci njenih vojnika, 31 država podržava ovu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading