Evropa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oko 67.000 Mađara koji žive u Srbiji upisano je u registar birača za EU izbore u Mađarskoj i oni se izjašnjavaju putem pošte, prenosi RTS. Protekle nedelje im je dostavljen izborni materijal na kućne adrese, a biračke kutije su postavljene u ambasadi Mađarske u Beogradu i Generalnom konzulatu u Subotici, gde se može glasati do večeras do 19 časova.

Nacionalna izborna kancelarija Mađarske do 7. juna je primila 33.209 validnih glasačkih listića iz Srbije, što je 49,79 odsto registrovanih birača iz Srbije. Mađarska u Evropski parlament bira 21 poslanika, a građani se izjašnjavaju o 11 ponuđenih lista sa 313 kandidata.

Nešto više od 3,7 miliona birača u Hrvatskoj odlučiće danas o 12 hrvatskih poslanika koji će idućih pet godina predstavljati zemlju u Evropskom parlamentu.

Na glasačkom listiću nalazi se 25 lista sa imenima 300 kandidata, a većina listi, njih 23, su stranačke, dok su dve sa nezavisnim kandidatima i o njima će moći da se izjasni i oko 38.000 građana Srbije koji imaju i državljanstvo Hrvatske.

U konzularnom odeljenju ambasade Hrvatske u Beogradu pravo ima glasa 20.367 birača, a u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici može da glasa 17.937 građana sa dvojnim državljanstvom. Na oba mesta glasanje traje do 19 časova.

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading