Odlikovanje Viktora Orbana i zajednička konferencija za medije sa Miloradom Dodikom
Foto: Alo/Videoplus Printscreen

- Zapadni lideri, koji su militaristički nastrojeni, žele da vojno poraze Rusiju. Njihov briljantan plan je apsolutno jednostavan, jer se radi o novcu koji daje uticaj i moć - rekao je on odgovarajući na pitanje zašto Zapad želi da vojno porazi Rusiju u ukrajinskom sukobu.

S tim u vezi, Orban je podsetio na period 1990-ih kada su, po njegovim rečima, "Evropljani bili dočekani u Rusiji raširenih ruku i slobodno prodirali u rusku ekonomiju".

Premijer smatra da je Zapad tada pokušao da eksploatiše Rusiju i Ukrajinu, ali da su Rusi na kraju preuzeli sve u svoje ruke i organizovali ekonomiju po svom nahođenju.

Sada bi mnogi na Zapadu želeli da se vrate u ta vremena, „maštaju o velikoj perestrojci na Istoku“ i nadaju se da će im sukob u Ukrajini pružiti prilike za to, objasnio je Orban. Prema njegovom mišljenju, razni „dobavljači oružja, kreditori, berzanski špekulanti“ već pokušavaju da profitiraju iz ovog sukoba.

- A sada ću vam ispričati jednu relativno skoriju priču. Amerikanci promovišu odličan predlog da će Ukrajini ponovo dati kredit od 40 milijardi dolara, a Evropljani će, zauzvrat garantovati da će Ukrajinci vratiti ovaj dug - rekao je premijer Mađarske.

Orban je podsetio da je Ukrajina sada zatrpana dugovima, dok je ranije bila bogata zemlja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading