Panajotis Lafazanis
Foto: EPA/EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Podsetimo, prvi inostrani instruktor na avionu F-16 koji je stigao u Ukrajinu, bio je je oficir grčkog ratnog vazduhoplovstva. A sada grčki političar Panajotis Lafazanis tvrdi da uprkos "dubokih tradicionalnih veza", negova država je postala "glavna baza snabdevanja" za sukob u Ukrajini.

Lafazanis je bio jedan od uticajnih članova grčke partije Siriza u vladi Aleksisa Ciprasa 2015. godine, bio je na čelu Ministarstva energetike. Nakon što je napustio partiju Siriza u znak neslaganja sa politikom koja je vođena, Lafazanis je, zajedno sa svojim istomišljenicima osnovao partiju Narodno jedinstvo" , a zatim je stvorio novi politički pokret "Demokratski narodnooslobodilački pokret" koji podržava Rusiju u sukobu u Ukrajini.

Grčki opozicioni političar Panajotis Lafazanis žali što je njegova zemlja, kako on kaže, postala "glavna baza snabdevanja u ratu protiv Rusije".

- Tražili smo da se održi referendum kako bi narod odgovorio da li se slaže sa sankcijama Rusiji i da li je grčki narod saglasan da pošalje oružje u Ukrajinu, kao što je to učinjeno u ovom ratu protiv Rusije i da li se narod slaže sa američkim bazama. Na žalost, želim da istaknem da se posebno baza u luci Aleksandropolis pretvorila u glavnu bazu snabdevanja za rat u Ukrajini protiv Rusije - rekao je Lafazanis za RIA Novosti na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu.

Grčka i Sjedinjene Države su u oktobru 2019. godine unele izmene u sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti odbrane, koji je zaključen 1990. godine. Grčka je obezbedila SAD nove baze na svojoj teritoriji, uključujući luku Aleksandropolis na severoistoku Grčke.

"Tradicionalne veze Grčke i Rusije"

- Grčka i Rusija imaju tradicionalne, duboke veze. Rusija je pomogla u oslobađanju Grčke od turskog jarma. Naša vera je zajednička, hrišćanska i imamo zajedničku versku percepciju. Nemamo i nismo imali duboke razlike i protivrečnosti među zemljama. I želim da kažem, da je Rusija svuda podržala Grčku po našim nacionalnim problemima, tako da smo uvereni da je grčki narod protiv svih mera koje se preduzimaju protiv Rusije, i da se ne slažu sa rusofobijom onih koji se plaše da obnove političke, verske i ekonomske veze sa Rusijom i prijateljstvo sa Rusijom - rekao je Lafazanis.

- Uvereni smo da će se čuti glas grčkog naroda i da će se njihova želja pretvoriti u stvarnost - zaključio je on, piše RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Jana

09.06.2024 08:35

Huskanje pravoslavaca na pravoslavce to im je glavni cilj.