Izrael gađao Liban
Foto: Printscreen/@marisaturno_

Nacionalna novinska agencija Libana (NNA) nedavno je saopštila da je izraelska artiljerija bombardovala periferiju grada Alma al-Šaba, kako oni navode, zapaljivim fosfornim granatama, što je rezultiralo požarima u šumama i blizini nekih kuća.

Mediji prenose da je vatra zahvatila velike površine maslinovog drveća, a libanske vlasti i međunarodne grupe za ljudska prava optužuju Izrael za korišćenje belog fosfora u napadima na Liban.

Beli fosfor, supstanca koja se pali u kontaktu sa kiseonikom, može se koristiti kao zapaljivo oružje. Iako je dozvoljena za osvetljavanje bojnih polja i kao dimna zavesa, upotreba belog fosfora kao hemijskog oružja zabranjena je međunarodnim pravom.

 

Veliki požar na položajima libanske vojske i UNIFIL-a

NNA je takođe izvestila da je izbio veliki požar na položajima koji pripadaju libanskoj vojsci i UNIFIL-u, mirovnoj misiji UN, u oblasti pograničnog sela Meis al-Džabal. Ova situacija dodatno komplikuje već napetu situaciju na granici između Libana i Izraela. UNIFIL, koja je prisutna u Libanu od 1978. godine, ima za cilj održavanje mira i stabilnosti u regionu, ali napadi poput ovog stvaraju ozbiljne izazove za postizanje tih ciljeva.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading