Spasavanje taoca
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin


Izrael je danas objavio da je uspešno izveo operaciju spašavanja četiri talaca iz Gaze, koju su izveli pripadnici IDF, Šin Beta i policijske operacije. Taloci, Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrej Kozlov (27) i Šlomi Ziv (40), bili su oteti sa muzičkog festivala Nova 7. oktobra, a Hamas ih je držao u Pojasu Gaze.

 


U 11:00 je izdato naređenje oficirima Jamama i Šin Beta da upadnu u dve višespratnice u Nuseiratu u centralnoj Gazi, gde je Hamas držao taoce. Odluka da se istovremeno upadne u oba objekta bila je zbog mogućnosti da Hamas ubije taoce nakon što identifikuje akciju spasavanja.

 

 

 

Watch the latest video at foxnews.com

 

 


U toku operacije došlo je do žestoke pucnjave, a glavni inspektor Jamama, Arnon Zamora, je teško ranjen. Dok su taloci i Zamora izvlačeni, vozilo je bilo pod vatrom, ali su druge snage brzo stigle na lice mesta da ih spasu, dovodeći ih na improvizovani heliodrom u Gazi.


IDF je priznao da je došlo do žrtava među palestinskim civilima tokom borbi, ali je istakao da je Hamas odgovoran zbog držanja talaca u civilnom okruženju. Takođe, operativci Hamasa su ispalili protivvazdušne rakete na izraelske helikoptere, ali bezuspešno.

 

 

 

 

 


Ministar odbrane Izraela Joav Galant istakao je hrabrost izraelskih trupa prilikom oslobađanja talaca u složenom urbano okruženju pod jakom vatrom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading