Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Ujedinjene nacije uvrstile su Izrael i Hamas na crnu listu zemalja i organizacija koje povređuju decu u zonama sukoba.

Prema proceni američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), izraelski premijer Benjamin Netanjahu prkosi pritiscima SAD da definiše krajnje rešenje za Pojas Gaze.

Američka vojska ponovo je uspostavila pristranište za distribuciju pomoći u Gazi.

Kraj bloga

Pratite najnovie VESTI SA FRONTA

Emotivan snimak osobađanja talaca (VIDEO)

Izraelska vojska objavila je video snimak oslobađanja talaca među kojima se nalazi i jedan ruski državljanin.

 

 

Rojters: Hezbolah upotrebio raketu Falak 2 u napadu na Izrael


Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da je ispalila salvu raketa Falak 2 na vojni komandni centar na severu Izraela.

Bezbednosni izvor rekao je Rojtersu da je to prvi put da je grupa upotrebila ovu vrstu rakete, nakon što je u desetinama prethodnih navrata ispalila Falak 1.

Izraelski borbeni avioni nedavno su završili talas vazdušnih napada na južni Liban, gađajući grupu boraca i raketne bacače, navodi IDF.

Izraelska vojska tvrdi da je pogođena zgrada u kojoj je boravilo nekoliko pripadnika Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

Prema izveštajima IDF-a, Hezbolah je raketama gađao Galileju, gde je u mestu Misgav Am izbio požar.

Vatrogasci rade na gašenju požara.
 

Hiljade propalestinskih demonstranata okupilo se na protestu u Londonu


Hiljade propalestinskih demonstranata okupile su se danas na protestu u centru Londona ispred britanskog parlamenta na kraju marša za Gazu, pozivajući na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Protest je organizovala Palestinska kampanja solidarnosti (PSC).

Na proizraelskom kontraprotestu u Londonu učesnici su nosili fotografije pojedinih talaca koje je Hamas oteo u napadu 7. oktobra na jug Izraela.

Protest je usledio nakon što su izraelske snage danas spasile četvoro talaca koje je Hamas držao u centralnom Pojasu Gaze, prenosi Tanjug.
 

Makron poziva na hitno smanjenje tenzija između Izraela i Hezbolaha

Francuska i Sjedinjene Države će udvostručiti svoje napore da izbegnu "eksploziju" na Bliskom istoku, posebno u Libanu gde je potrebno hitno smanjenje tenzija između Izraela i Hezbolaha, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron, koji govori na konferenciji sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Makron je dodao da SAD i Francuska rade na smanjivanju tenzije, kako bi se okončao "institucionalni vakuum" u Libanu.

U izraelskom bombardovanju centralne Gaze ubijeno najmanje 50 osoba

U izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Nuseirat i drugih mesta u centralnoj Gazi ubijeno je najmanje 50 osoba, potvrdile su palestinske vlasti u Gazi danas za Rojters.

Palestinska agencija Wafa navodi da su žrtve uglavnom žene i deca, a da su osim Nuseirata, napadnuti i kampovi al-Magazi, al-Zavajda i al-Buredž, kao i okolina bolnice al-Aksa.

IDF: Uništen vojni kompleks Hamasa u Rafi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom operacija u južnom delu Pojasa Gaze izraelski vojnici izvršili raciju i uništili vojni kompleks Hamasa u naselju Tel Sultan u gradu Rafa.

U saopštenju se dodaje da su u toj oblasti izraelski vojnici ubili nekoliko operativaca, locirali tunele i zaplenili oružje.

 

IDF: Nastavak dotoka pomoći za Gazu preko američkog pristaništa narednih dana

Priliv humanitarne pomoći u Pojas Gaze pomorskim putem, preko plutajućeg pristaništa koje su izgradile Sjedinjene Američke Države, biće nastavljen u narednom periodu, nakon popravke, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U saopštenju se navodi da je izraelska vojska počela da obezbeđuje priobalno područje kod pristaništa. "Ponovno uspostavljanje pristaništa za kontinuirane isporuke humanitarne pomoći za narod u Gazi biće moguć u narednim danima", kaže se u saopštenju, prenosi Rojters.

Propalestinski demonstranti oko Bele kuće, pojačane mere bezbednosti

U propalestinskom protestu koji će se održati u Vašingtonu ovog vikenda, očekuje se da će demonstranti okružiti Belu kuću.

Protesti se održavaju osam meseci od početka rata u Gazi, prenosi Rojters i dodaje da su zbog toga pojačane mere bezbednosti oko Bele kuće.

Nevladine organizacije "Savet za američko-islamske odnose" i "Žene za mir" navele su u petak da će se protesti desiti u subotu, a zbog smrti desetina hiljada ljudi u ratu u Gazi.

NAPETO NA GRANICI Vojska poslala upozorenje

Napetosti eskaliraju na granici Izraela i Libana pošto je izraelska vojska upozorila da je spremna da pokrene napad velikih razmera na severu kako bi odvratila islamističku grupu Hezbolah koju podržava Iran

IDF nije uspela da presretne dron lansiran iz Libana

Vojska Izraela (IDF) saopštila je da nije uspela da presretne dron lansiran iz Libana, verovatno od strane grupe Hezbolah, u blizini Nazareta, 40 kilometara od granice, što je najdublji napad sa sevar na teritoriju Izraela.

Kako prenosi Tajms of izrael, u toku je istraga o tome zašto IDF u petak nije uspela da obori dron i zašto se sirene za uzbunu nisu oglasile. Dron je pao na prazno polje, tako da niko nije povređen i nema materijalne štete. Grupa Hezbolah za sada nije preuzela odgovornost za napad.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading