Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) saopštila je da ih Izrael nije upozorio pre napada na njihovu školu u Nuseiratu, u kojem je stradalo najmanje 40 ljudi, uključujući ženu i decu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, u međuvremenu, apelovao je na nezavisnu istragu napada, prema odluci

Međunarodnog suda pravde, pozvavši i Izrael i Hamas da prihvate američki predlog o prekidu vatre.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

SAD: Huti lansirali četiri protivbrodske balističke rakete 

Jemenski pobunjenici Huti lansirali su četiri protivbrodske balističke rakete iz područja Jemena koje kontrolišu preko Crvenog mora za protekla 24 sata, saopštila je danas Centralna komanda američke vojske (CENTCOM).

Huti uhapsili 11 službenika Ujedinjenih nacija u Jemenu, UN traže hitno oslobađanje

Snage bezbednosti jemenskih pobunjenika Huta uhapsile su 11 službenika Ujedinjenih nacija u Jemenu tokom protekla tri dana, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik, navodeći da svetska organizacija traži njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

Dižarik je istakao da su UN veoma zabrinute zbog hapšenja svoga osoblja i da su tražile od Huta da saopšte razlog zbog kojeg je hapšenje izvršeno, preneo je Rojters.

Dižarik je naveo da je reč o dve žene i devet muškaraca koji rade za pet različitih agencija UN i izaslanik svetske organizacije za Jemen i da UN žele da dobiju pristup uhapšenima.

"Tražimo sve dostupne kanale da obezbedimo bezuslovno oslobađanje svih njih što je pre moguće", rekao je Dižarik.

Regionalne vlasti su prethodno saopštile da su Huti uhapsili najmanje devet jemenskih službenika u agencijama UN pod nerazjašnjenim okolnostima.
Regionalni zvaničnici su za AP potvrdili hapšenja osoblja UN, navodeći da su uhapšeni i radnici drugih organizacija.

Oni su naveli da se među uhapšenima nalazi osoblje Agencije UN za ljudska prava, razvojnog programa, Svetskog programa za hranu, kao i zaposleni koji radi za kancelariju specijalnog izaslanika UN, kao i supruga jednog radnika.

Aktivisti i advokati su pozvali Hute da oslobode uhapšene.

Hapšenja dolaze nakon što su pobunjeničke vlasti uvele novu jemensku banknotu radi održavanja ekonomije, a međunarodno priznate jemenske vlasti u egzilu optužile su Hute za falsifikovanje.

Blumberg je u četvrtak objavio da SAD planiraju da dodatno pojačaju ekonomski pritisak na Hute blokiranjem njihovih izvora prihoda, uključujući planiranu isplatu Saudijske Arabije od 1,5 milijardi dolara za pokrivanje plata vladinih službenika na teritoriji koju drže pobunjenici.

U ratu u Jemenu je od 2014. godine poginulo najmanje 150.000 ljudi, a tokom rata je zatvoreno hiljade osoba.

Huti su ranije uhapsili četiri druga službenika UN, dvojicu 2021. i još dvojicu 2023, koji su i dalje pritvoreni.

 

CIA: Netanjahu prkosi pritiscima SAD da definiše krajnje rešenje za Pojas Gaze

Prema proceni američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je kružila među američkim zvaničnicima ove sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanjahu verovatno smatra da može da zadrži podršku svojih šefova bezbednosti i desnog krila svoje koalicije na taj način što će razgovarati o budućnosti Pojasa Gaze u "nejasnim terminima".

Prema izveštaju CIA od 3. juna, Netanijahu prkosi pritiscima članova vlastite vlade i administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da definiše krajnje rešenje za Pojas Gaze, rekao je dobro obavešteni neimenovani izvor za Si-En-En.

Ocenjuje se da je verovatno istina ono što je Netanijahu javno rekao, a to je "da će se ozbiljno baviti posleratnim pitanjima tek nakon što ispuni ono što vidi kao ključna bezbednosna merila, što može potrajati mesecima". 

Izveštaj CIA dolazi usred jasne promene u načinu na koji Bajdenova administracija posmatra Izrael: manje kao partnera od poverenja, a više kao nepredvidivu stranu vladu koju treba analizirati i razumeti. 

CIA procenjuje da merila koja je pomenuo Netanjahu uključuju završetak "velikih vojnih operacija", kao i eliminaciju vojnog komandanta Hamasa Mohameda Deifa.

Deif je komandant brigada Kasam i veruje se da je, kao viši komandant vojnog krila Hamasa, bio duboko umešan u planiranje napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Izrael je više puta pokušao da ubije Deifa u prošlosti, ali, iako je bio povređen, veruje se da je još živ.

Izveštaj CIA dolazi u trenutku kada se visoki zvaničnici Bajdenove administracije, uključujući direktora CIA Vilijama Bernsa, sastaju sa ključnim posrednicima između Izraela i Hamasa u posebno napetom trenutku u pregovorima.

Odnos između Bajdena i Netanjahua sve je zategnutiji od kako se broj poginulih civila u Pojasu Gaze povećava kao rezultat izraelskog bombardovanja. 

Netanjahu se suočava i sa jednako oštrim pritiskom desničarskih zvaničnika u svojoj vladajućoj koaliciji da nastavi borbu protiv Hamasa sve do njegovog potpunog uništenja. 

(RTS, CNN)

TOI: Ganc se danas verovatno povlači iz koalicije, u pitanju opstanak izraelske vlade

 Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc kasnije danas će izdati saopštenje u kojem se očekuje da objavi povlačenje svoje stranke Nacionalnog jedinstva iz koalicione vlade, čime se dovodi u pitanje opstanak aktuelnog saziva.

On je sredinom prošlog meseca najavio da će se njegova stranka povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ga je nakon toga optužio da "upućuje ultimatum premijeru, umesto Hamasu", a da bi ispunjenje njegovih zahteva značio "kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države".

Kako prenose izraelski mediji, nema tekućih pregovora ili napora koalicionih stranaka da premoste jaz sa Gancem ili da obezbede da on ostane u koaliciji nakon sutrašnjeg roka, a očekuje se da on postupi prema ranijem ultimatumu budući da nije bilo razgovora o njegovim zahtevima.

Javni emiter Kan izvestio je u četvrtak, ne navodeći izvore, da je američka vlada pokušala da ubedi Ganca da odloži svoj planirani odlazak usred tekućih napora da se postigne sporazum sa Hamasom o prekidu vatre u Gazi i taocima koje grupa drži.

Američka vojska ponovo uspostavila pristranište za distribuciju pomoći u Gazi

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je ponovo uspostavila privremeno pristanište u Gazi, što će omogućiti isporuku humanitarne pomoći u ratom razorenu enklavu.

''U narednim danima, Centralna komanda SAD će olakšati distribuciju hrane i drugih zaliha za hitne slučajeve, kao podršku američkoj agenciji za međunarodni razvoj", navodi se u saopštenju.

Američka vojska je krajem saopštila da se usled nevremena odlomio jedan deo pristaništa, koje je bilo dostupno za humanitarnu pomoć samo dve nedelje.

Potparolka Pentagona Sabrina Sing tada je poručila da se očekivalo da popravke traju najviše nedelju dana.

POTRES U IZRAELSKOJ VLADI: Šta se krije iza odluke ministra Ganca o povlačenju stranke iz koalicije?!

Ministar u izraelskom ratnom kabinetu, Beni Ganc, izdaće saopštenje danas u kojem se očekuje da objavi povlačenje svoje stranke Nacionalnog jedinstva iz koalicione vlade, čime se dovodi u pitanje opstanak aktuelnog saziva, prenosi Tajms of Izrael. Ganc je sredinom prošlog meseca najavio da će se njegova stranka povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna. Očekuje se da Ganc postupi prema ranijem ultimatumu budući da nije bilo razgovora o njegovim zahtevima.

Premijer Benjamin Netanijahu reagovao je na Gancov ultimatum optužujući ga da "upućuje ultimatum premijeru, umesto Hamasu", ističući da bi ispunjenje Gancovih zahteva značilo "kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države". Ova situacija dodatno komplikuje već napetu političku situaciju u Izraelu.

IDF: Izraelske snage ubile desetine palestinskih operativaca u Gazi

Izraelske snage saopštile su danas da su ubile desetine palestinskih boraca u toku operacije u Burijedžu i Deir al-Balahu u centralnom pojasu Gaze.

Operacija je počela ranije ove nedelje, a vojnici su locirali tunelske, šahtove i srušili infrastrukturu koju koriste militante grupe u toj oblasti, navodi IDF.

Bajden: Netanjahu me je poslušao, IDF izvodi ciljanu operaciju u Rafi

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu poslušao njegova upozorenja da se uzdrži od velike vojne ofanzive u Rafi, prilagođavajući planove IDF na ciljanu operaciju.

Upitan u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz da li misli da ga Netanjahu sluša, Bajden je odgovorio: "Mislim da me sluša."

"Hteli su da uđu u Rafu punom snagom, ali to nisu uradili“, naglasio je Bajden

Lideri američkog Kongresa: Netanjahu će se obratiti Kongresu 24. jula

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu održaće govor na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa 24. jula, potvrdili su danas lideri Kongresa.

"Ovaj dvopartijski sastanak predstavnika oba doma američkog Kongresa simbolizuje trajni odnos između SAD i Izraela i pružiće premijeru Netanjahuu priliku da podeli viziju izraelske vlade o odbrani njihove demokratije, borbi protiv terorizma i uspostavljanju pravednog i trajnog mira u regionu", naveli su u zajedničkom saopštenju predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson i lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel, prenosi Tajms of Izrael. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je ranije da će tokom obaćanja američkom Kongresu predstaviti, kako je naveo, "istinu o ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze".

Lapid: Netanjahuova vlada urušila međunarodni status Izraela

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid danas je izjavio da je izraelska vlada "izgubila svaku sposobnost" da spreči urušavanje međunarodnog statusa Izraela. ''Samo zdrava vlada će moći da obnovi naš međunarodni status i ojača nas u inostranstvu“, objavio je on na mreži X.

Lapid je ove nedelje pozvao vladu koju predvodi premijer Benjamin Netanijahu da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom, dodajući da je ogromna većina poslanika Kneseta podržala američki predlog.

Katar: Hamas još nije odgovorio na najnoviji predlog o prekidu vatre

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed el Ansari rekao je da Hamas još nije zvanično odgovorio na najnoviji predlog o prekidu vatre posrednicima i da ga "još proučava".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading