ajkula
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Damijana Hamfri, 19-godišnjakinja iz Teksasa, doživela je pravi horor kada ju je ajkula napala dok je bila u vodi do struka. Incident se dogodio prošlog meseca dok je Damijana sa snajom uživala u plićaku plaže Galveston. Damijanina snaja je prva primetila nešto tamno kako se kreće ispod talasa.

"Pogledala sam u vodu i videla ajkulu zarivenih zuba u moju ruku," rekla je Damijana. "Pretpostavljam da sam počela da je udaram. Taj deo mi je i dalje mutan u glavi."

Ajkula, dugačka oko 1,5 metara, ubrzo je popustila stisak. Damijana je uspela da istrgne ruku iz čeljusti i potrči ka obali sa snajom i sestrama. Njeni rođaci su odmah pozvali Hitnu pomoć koja je prebacila Damijanu u bolnicu, gde je hitno operisana.

Teške povrede

Ajkula je Damijani pokidala četiri tetive, a iako se očekuje potpuni oporavak, nekoliko nedelja neće moći da koristi ruku. Lekari su optimistični da će Damijana sa fizikalnom terapijom uspeti da povrati funkciju ruke.

"Iskreno, laknulo mi je što nije toliko loše koliko je moglo da bude," rekla je Damijana, dodajući da joj je drago što ajkula nije napala njenu braću i sestre.

Retki napadi

Piter Dejvis, šef spasilaca na plaži, izjavio je da su napadi ajkula na plaži Galveston veoma retki. "Video sam par slučajeva u karijeri i to su bili ugrizi ajkula, ne napadi. To znači da je došlo do 'zamene identiteta' te se ajkula zaleti na čoveka i onda otpliva dalje kad shvati da nije to to što je htela," rekao je Dejvis.

Prisustvo ajkula

Lokalni mediji navode da iako je nedostatak žrtava ujeda ajkula na obali Teksasa, to ne znači da nema značajnog broja ajkula u tim vodama. Dr Kesli Benks iz Sportfish centra na Teksaškom univerzitetu A&M izjavio je da u regionu Zapadnog zaliva postoji nekoliko vrsta ajkula.

"Naročito van Teksasa, najčešće vrste su crne ajkule, spiner ajkule i bik ajkule. Leti vidimo čekićare i tigraste ajkule. One su uvek tu," rekao je Benks.

Ova strašna priča podseća nas na opasnosti koje vrebaju čak i na popularnim plažama, ali i na hrabrost i snalažljivost koje mogu spasiti život u trenutku opasnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading