Pleme u Brazilu navučeno na internet
Foto: Printscreen/Printskrin: The New York Times

 Zajednica je prihvatila tehnologiju, diveći se, između ostalog, mogućnosti da brzo pozovu hitnu pomoć u slučaju ugriza otrovne zmije Samo par meseci nakon što su dobili brzi internet, pleme u Brazilu se navuklo na filmove za odrasle.

Nepoželjne posledice kako piše britanski Telegraf, narod Marubo koji je stotinama godina egzistirao u malim kolibama duž reke Itui u Amazonu u septembru je spojen na satelitsku mrežu američkog milijardera Ilona Maska.

Zajednica je prihvatila tehnologiju, diveći se, između ostalog, mogućnosti da brzo pozovu hitnu pomoć u slučaju ugriza otrovne zmije, a veseli ih i činjenica da mogu biti u kontaktu s dalekim rođacima.

Pleme u Brazilu navučeno na internet

Printskrin: The New York Times

 

 

No došlo je i do nekih, recimo to tako, manje poželjnih posledica spajanja na internet.

Članovi plemena, upozoravaju oni koji s njima komuniciraju, postali su "lenji", zavaljeni u viseće mreže, ceo su dan na WhatsApp, tračare i razgovaraju sa strancima na Instagramu.

Agresivno ponašanje kako nadalje navodi New York Times, neki su se mladići upustili u vrlo agresivno seksualno ponašanje nakon što su se po prvi put u svom životu izložili pornografiji.

Narod Marubo odgajan je u kulturi gde se čak i ljubljenje u javnosti smatra skandaloznim, a sada dele eksplicitne videozapise jedni s drugima. Vođa Marubo zajednice u obližnjem selu upozorava i da su članovi plemena prestali razgovarati i sa svojim porodicama otkako su dobili pristup internetu.

 

 

Jedan od plemenskih starešina, piše britanski Telegraph, tvrdi da su svi bili jako srećni kada je internet došao u njihovo pleme, a da se sada stvari pogoršavaju iz dana u dan.

Drugi tvrdi da je pleme sada primorano da ograničava sate kada njegovi članovi mogu pristupiti internetu jer je digitalizacija plemena toliko promenila rutinu da se njeni članovi muče i s lovom.

Ovde ako ne lovite, ne pecate i ne sadite onda ni ne jedete - prenosi britanski Telegraph reči plemenskog starešine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading