Čovek predaje svežanj evra
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedna starija žena iz Austrije koja je poslednjih godina života bolovala od demencije uspela je da šokira svoju porodicu nakon smrti; zaveštavši sve što je imala svom kućnom majstoru.

Kako piše austrijski Kronen cajtung, starica je „teška” nekoliko miliona evra, a rođaci, čini se, neće videti ni centa od toga...

Naime, bez njihovog znanja, ona je svog gospodara navela kao osobu za kontakt u hitnoj pomoći nekoliko meseci pre njene smrti.

To će sigurno dodatno otežati porodici da na sudu pokuša da dokaže da je bio „samo vodoinstalater”. O finansijama se brinuo njen suprug, koji je posle više od 50 godina braka preminuo 2018. godine, a pošto par nije imao dece, ostala je potpuno sama.

Godinu dana kasnije, pomenuti majstor/vodoinstalater je počeo da radi razne sitne poslove i popravke u njenoj kući i tako se zbližio sa usamljenom ženom; toliko da je posle izvesnog vremena na njega prenela svu zemlju i nekretnine koje je posedovala, i obećala mu ostatak svog bogatstva kao jedinom nasledniku u testamentu.

„Nikada ne bih pomislio da je tako lako dobiti nečije nasledstvo, a da niste deo njegove porodice“, požalio se ženin nećak Kristijan T.

Deka

Foto: Shutterstock

 

„Reč je o bogatstvu vrednom više od tri miliona evra“. Međutim, teško da će ovim argumentom nešto postići na sudu jer je, kako kažu pravni stručnjaci, sve „čisto” i zakonito.

„Ova procedura je potpuno legalna“, rekao je Lorenc Kiršner, advokat specijalizovan za ostavinska pitanja. Sve dok nema krivičnog dela prevare, prinude ili obmane, rođaci, ističe, ne mogu ništa.

A, prema njegovim rečima, neće im mnogo pomoći ni to što je žena bolovala od demencije, što verovatno nije dovoljno da njenu poslednju volju proglasi neosnovanom.

„Da bi on bio validan, dovoljno je da je pokojnik, u vreme njegovog sastavljanja, psihički bio kao dete od dvanaest do 14 godina“, objasnio je on.

Čini se, dodaje Kiršner, da će sve što je imala ipak otići majstoru/vodoinstalateru – uključujući i porodične fotografije, prenosi Večernji.hr.

Pa kome pravo, kome krivo...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading