Robert Fico
Foto: Printscreen/Twitter

U unapred snimljenom govoru na svom Fejsbuku uoči izbora za Evropski parlament, Fico je rekao da je napad naneo ozbiljnu štetu njegovom zdravlju i da će „biti malo čudo ako se vratim na posao za nekoliko nedelja“.

Fico se oporavlja od višestrukih rana nakon što je upucan u stomak dok je pozdravljao pristalice 15. maja u gradu Handlova, oko 140 kilometara (85 milja) severoistočno od glavnog grada Bratislave. Napadač je uhapšen.

Naizgled u dobroj formi dok je govorio, Fico je obećao da će se vratiti na posao krajem juna, početkom jula, i rekao da ne oseća „nema mržnje“ prema svom napadaču.

„Opraštam mu“, rekao je on, dodajući da ne planira nikakav pravni postupak protiv napadača. Ipak, obrušio se na opoziciju i druge, rekavši:

„Na kraju krajeva, evidentno je da je on bio samo glasnik zla i političke mržnje. Fico je sugerisao da su ga njegovi pogledi na ruski rat protiv Ukrajine i druga pitanja koja se oštro razlikuju od evropskih učinili žrtvom."

Ipak, najzanimljiviji deo izlaganja ticao se drugih situacija u kojima se suprotstavio politici velikih sila:

"Nisu sve velike demokratije bile oduševljene kada sam odbio da bombardujem Beograd ili povučem slovačke vojnike iz Iraka; kada sam blokirao uvođenje obaveznih kvota za ilegalne migrante ili radikalno odbio predlog da se ukine pravo veta državama članicama EU. Samopouzdana suverena slovačka spoljna politika zasnovana na članstvu u EU i NATO, ali orijentisana na sve četiri strane sveta, jednostavno nije u modi" naglasio je Fico.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (3)

Loading
Gelbert

05.06.2024 23:04

Da si ti nama živ i zdrav, biće još takvih EU državnika uskoro. Evropljani se bude i vraćaju tradicionalnih vrednostima. Satana će biti poražena na svom ostrvu.

Goksi

05.06.2024 23:34

Bravo Frico, bez oporavak, ti si patriota, ali takve ne vole ova bagra koja gura nevin narod u rat. Umesto da vlada mir.