Donald Tramp
Foto: Alo/Tanjug

Ako ponovo bude izabran za predsednika, Donald Tramp će trebati posebnu dozvolu da uđe u nekoliko ključnih zemalja radi održavanja spoljnjih odnosa, piše časopis People.

Donald Tramp može se suočiti sa ograničenjima putovanja zbog svog novog statusa kriminalca, što bi moglo zakomplikovati njegovo predsednikovanje ukoliko osvoji još jedan mandat.

Trideset osam zemalja, uključujući i Sjedinjene Države, zabranjuje ulazak kriminalcima, prema podacima World Population Review. Te zabrane važe bez obzira na to da li nekome ostaje pasoš nakon osude.

Zemlje koje odbijaju kriminalce uključuju nekoliko najjačih saveznika Sjedinjenih Država, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Kanade — koja će biti domaćin samita G7 svetskih lidera 2025. godine. Lista takođe uključuje niz zemalja koje su u centru važnih spoljnih politika, kao što su Kina, Izrael i Meksiko.

Međunarodne vlade mogu, i u nekim slučajevima hoće, napraviti izuzetak za Trampa ako zatraži posebnu dozvolu kao predsednik da poseti neku zemlju.

Džordž V. Buš, koji je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju 1970-ih, naišao je na probleme sa kanadskim ograničenjima putovanja tokom svog predsedništva dok je planirao zvaničnu državnu posetu, i nakon što je podneo zahtev za posebnu dozvolu, na kraju mu je bilo dozvoljeno da uđe.

U Bušovom slučaju, koji se pokazao kao zamoran, okolnosti su bile malo drugačije: slučaj se dogodio decenijama ranije, bio je kategorizovan samo kao prekršaj i nikada nije osuđen na sudu (Buš je priznao vožnju pod uticajem alkohola prilikom hapšenja i prošao sa novčanom kaznom i privremenom suspenzijom vozačke dozvole). Teško je reći da li bi se Trampove nove 34 osuđujuće presude za krivična dela tretirale na sličan način.

Ako bi Tramp bio izabran za još jedan mandat u Beloj kući i odlučio da podnese zahtev za posebne dozvole za putovanja, ironija ne bi prošla nezapaženo.

Bivši predsednik je često karakterisao strance kao "kriminalce" i tokom kampanje obećavao da će pooštriti američka ograničenja na putovanja, što bi uključivalo zatvaranje granice i uvođenje zabrana putovanja za ljude određenih nacionalnosti i ideologija.

Zemlje u koje je zabranjen ulazak osobama osuđenim zbog krivičnih dela

Argentina
Australija
Brazil
Kambodža
Kanada
Čile
Kina
Kuba
Dominikanska Republika
Egipat
Etiopija
Hong Kong
Indija
Indonezija
Iran
Irska
Izrael
Japan
Kenija
Makao
Malezija
Meksiko
Maroko
Nepal
Novi Zeland
Peru
Filipini
Singapur
Južna Afrika
Južna Koreja
Tajvan
Tanzanija
Tunis
Turska
Ukrajina
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeno Kraljevstvo

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading