Ingrija
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Poslednji put kada se Igor De Santis kandidovao za gradonačelnika Ingrije, malog naselja okruženog šumama i planinama u blizini Torina, lako je pobedio. U toku je izborna kampanja u kojoj pokušava da osvoji četvrti mandat, ali je pred teškim izazovom nakon što se njegova majka pridružila rivalskom taboru, piše Gardijan.

Ingria je jedno od najmanjih sela u Italiji, sa samo 46 stanovnika. Biračko telo čini još 26 lica koja su registrovana za glasanje iz inostranstva.

De Santis je na čelu sela od 2009. godine i očekivao je da će mu na lokalnim izborima rival biti opozicioni odbornik, 70-godišnji Renato Poleto. Situacija se zakomplikovala kada je Stefano Venuti, stanovnik Milana koji ima drugi dom u Ingriji, odlučio da se kandiduje.

"Nismo to očekivali", rekao je De Santis.

Bio je totalni šok kada je Poletto objavio da je obezbedio podršku De Santisove majke Milene Krosaso i predložio je za mesto odbornika na izborima za novi savet 8. i 9. juna, na listi od devet žena. i jedan čovek. Ukupno, oko 30 ljudi – oko dve trećine stanovništva sela – sada se takmiči na izborima za različite funkcije.

- Zamolio sam majku da mi se pridruži, ali nakon što je videla da su na Poletovom spisku uglavnom žene, odlučila je da pođe sa njima. Sve su to volonteri koji su mnogo radili za selo, rekao je De Santis.

Milena Krosaso tvrdi da političko rivalstvo neće uticati na porodičnu harmoniju.

"I moj sin i ja želimo najbolje zajednici i ovo je prilika da damo glas ženama, a porodične veze neće trpeti", rekla je ona.

Ingria se nalazi u italijanskoj dolini Soana i ima slične probleme kao i druga planinska sela, kao što su depopulacija, nedostatak usluga i problemi sa snegom tokom zime. Od 2022. godine, kada je proglašeno za jedno od najlepših sela u Italiji, mora da se nosi i sa većim prilivom turista.

- Došlo je do neverovatnog skoka broja turista i to moramo da rešimo. Malo je stanovnika. Naš glavni cilj je da sačuvamo lepotu Ingrije, rekao je De Santis.

Venuti je za list Korijere dela sera rekao da je odlučio da se kandiduje za gradonačelnika nakon što su ga na to pozvali meštani.

"Veoma sam se dobro integrisao", rekao je.

Uprkos konkurenciji, De Santis, čiji je deda bio gradonačelnik Ingrije 30 godina, rekao je da je "optimista" i da veruje u pobedu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading