Gruzija
Foto: AP/Zurab Tsertsvadze

Papuašvili je istakao da je glavni cilj tog zakona, poznatog kao zakon o stranim agentima, "ojačavanje otpornosti gruzijskih političkih, ekonomskih i društvenih sistema protiv spoljnog mešanja", preneo je protal Gruzija danas.

Papuašvili tvrdi da, ukoliko nevladine organizacije i mediji žele da budu uključeni u proces donošenja odluka i utiču na život gruzijskog naroda, uz finansiranje stranih vlada, moraju da ispune minimalni standard transparentnosti.

Poslanici gruzijskog parlamenta u utorak su odlučili da ponište veto koji je na taj zakon stavila predsednica Gruzije Salome Zurabišvili.

Prema tom zakonu, od NVO koje primaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva zahtevalo bi se da se registruju kao "agenti stranog uticaja".
Vlada Gruzije tvrdi da je zakon o ''stranim agentima'' neophodan kako bi se sačuvala transparentnost i sprečilo da se zemlja uvuče u konflikt sa Rusijom.

Parlament Gruzije usvojio je 14. maja u trećem i poslednjem čitanju predlog zakona o transparentnosti stranog uticaja koji je predložila vladajuća partija Gruzijski san, a gruzijska predsednica, koja je nestranačka ličnost, 18. maja stavila je veto na taj zakon.

Usvajanje toga zakona pratili su masovni protesti građana i opozicije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slaven

03.06.2024 20:51

Kads ce se kod nas redukovati te organizacije koje sluze za podrivanje drzava.