voda
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Preko 100 ljudi, među kojima čak devetoro dece, završilo je u bolnici zbog gastrointeralnih problema navodno povezanih sa konzumacijom pijaće vode u različitim delovima Grčke.

Devetoro dece hospitalizovano je na Pedijatrijskoj klinici, dok je jedan muškarac završio na Odeljenju intenzivne nege.

Zdravstvene službe se nalaze u pripravnosti nakon saznanja da voda tehnički nije ispravna u Stefanovkiou i Rizomilosu nakon što je preko 100 ljudi primljeno u bolnicu i Dom zdravlja u Velestinu.

Prema nezvaničnim informacijama, u stolici dvoje dece je pronađena salmonela.

Građani su obavešteni o zabrani konzumiranja pijaće vode i to će trajati, kako kažu, najmanje 20 dana. Takođe, obaviće se i analiza vode i uviđaj kako bi se utvrdio uzrok koji je izazvao kontaminaciju vode.

U dva grčka sela vlada veliko nezadovoljstvo jer su meštani cele prošle nedelje imali gastrointeralne probleme a obaveštenje o neispravnoj vodi je izdato tek u petak kada su se pojavila bolesna deca.

"Uprava za epidemiološki nadzor i intervencije za infektivne bolesti EODI je 30.05.24. godine obaveštena od strane Doma zdravlja Velestino o povećanom broju slučajeva gastroenteritisa kod stanovnika Rizomilos i Stefanovikiou oblasti Magnezije", navodi se u saopštenju.

Gastroenteritis predstavlja infekciju i zapaljenje sluznice želuca i creva koja se manifestuje povraćanjem, prolivom i grčevima u trbuhu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading