bajden
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM WATSON / POOL

"Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim predlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru", navodi se u saopštenju Hamasa, preneo je Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden izneo je prethodno izraelski plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu, preneo je AP.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom. 

Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Gazi nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading