Marija Zaharova
Foto: Alo/Profimedia

Kako je istakla, Banderine pristalice zapravo i nemaju nikakvo drugo oružje.

- Zapadne zemlje radije ne primećuju terorističke aktivnosti svojih ukrajinskih štićenika, podstičući ih javno da udare na ruske regione. Tako je nedavno švedski ministar odbrane Pol Jonson objavio to 'pravo' Oružanim snagama Ukrajine, a zatim je u Briselu i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao evropske prestonice da ukinu sva ograničenja Kijevu za korišćenje zapadnog oružja - rekla je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je podsetila da je i francuski predsednik Emanuel Makron na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, držeći u rukama geografsku mapu rusko-ukrajinske granice, rekao da je "potrebno dozvoliti Ukrajini da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji".

- Još jednom ćemo da ugasimo plamen ukrajinskih i NATO 'jastrebova'. Odgovor Oružanih snaga Rusije na takve akcije svakako će uslediti i biće srazmeran. Bezbednost Rusije biće osigurana, uključujući, kako je ranije rekao ruski predsednik, stvaranjem 'sanitarne zone u Ukrajini' - poručila je Zaharova.

Govoreći o vojnoj pomoći EU Kijevu, Zaharova je napomenula da Evropljani slede primer SAD, podstičući razvoj nacionalne vojne industrije na račun Ukrajine.

- Međutim, njihov zajednički potencijal nije mogao i neće moći da promeni situaciju na bojnom polju u korist Ukrajine. Izjava Stoltenberga da su NATO članice već isporučile 99 odsto svog naoružanja dovoljno je jasna potvrda toga - naglasila je Zaharova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading