vanja đorčevska
Foto: Alo/Društvene mreže

Velešanac Bore Videvski negirao je da je bio umešan u otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske i 74-godišnjeg Panča Žežovskog, javlja TV Telma, a prenosi Telegraf.

U očekivanju optužnice za slučaj koji je potresao region, Videvski je promenio iskaz, iako je prvobitno, kada je bio priveden zajedno sa drugim osumnjičenima Vlatkom Kešišovim i Veliborom Manevim, pred organima gonjenja tvrdio suprotno. Ovo je za TV Telma potvrdio njegov advokat Bojan Manev nakon današnje javne sednice u Vrhovnom sudu, gde su se žalili na pritvor za Videvskog.

"Optuženi je u iskazu pred javnim tužilaštvom potpuno negirao postojanje oba krivična dela i ubistvo Panča Žežovskog i devojčice u Skoplju i nakon izvršenog uvida u javnom tužilaštvu dostavićemo odgovarajuće dokaze koji će potvrditi njegovu tvrdnju", kaže Manev.

Videvski je u najvišem sudu tražio da mu se odredi kućni pritvor, jer nije bilo osnova da bude držan u zatvoru.

"Pri završenoj istrazi ovde ne može biti govora da bi optuženi pobegao iz zemlje jer nema pasoš da bi mogao da pobegne, a ne može ni da utiče na svedoke, ni da ometa istragu, niti da ponovi krivično delo", dodao je Manev.

Videvski je bio kratak u svom izlaganju pred sudom i samo je rekao da se slaže sa rečenim od strane svog advokata i da nema ništa drugo da doda. Vrhovni sud je odbio žalbu i on ostaje u pritvoru.

U međuvremenu, tužilaštvo vrši inspekciju dokaza koje imaju za slučaj. Vladimir Tufegdžić, advokat oca Vanje, Aleksandra Gorčevskog, za Telmu je potvrdio da su danas od strane tužilaštva u elektronskoj formi dostavljeni dokazi prikupljeni tokom istražnog postupka i omogućen im je uvid u iskaze osumnjičenih i svedoka.

"Kao branilac stavio sam primedbu i tražio kopiju iskaza osumnjičenih jer smatram da u ovakvom kompleksnom predmetu gde su iskazi osumnjičenih i svedoka dati na više desetina strana, krajnje je neodgovarajuće, suprotno zakonu i neprofesionalno da se odbrana daje samo na osnovu uvida u spis predmeta", kaže Tufegdžić.

Dodao je da očekuje da će tužilaštvo prihvatiti primedbu i omogućiti potpunu kopiju i prepis svih spisa. O drugim detaljima izvršenog uvida, Tufegdžić kaže da ne može da komentariše, jer je potpisana izjava o poverljivosti.

Gorčevski je osumnjičen da je pomagao u otmici svoje ćerke, odnosno davao informacije o njenom kretanju. On tvrdi da je nevin, a kazna za krivično delo za koje se tereti je do 10 godina zatvora.

Kada su bili privedeni Videvski, Kešišov i Manev, priznali su krivicu i odveli policiju do mesta gde su bile zakopane žrtve. Kao organizatora otmica i izvršioca ubistava naveli su Ljupča Palevskog Palča, koji je uhapšen u Turskoj i izručen Severnoj Makedoniji.

Stefan Dimkovski, koji je prevezao Palevskog od Beograda do Turske, osumnjičen je za pomaganje nakon izvršenog krivičnog dela. On tvrdi da je nevin i da nije znao da policija traži Palevskog kada ga je vozio.

Nakon podnošenja optužnog akta, optuženi imaju osam dana za prigovor. Ako ne podnesu prigovor, sud ga odobrava, a ročište će biti zakazano za 30 dana. Za optužnicu protiv Palevskog će se sačekati, jer je istraga za njega počela kada je stupio na makedonsko tlo i može trajati najviše šest meseci.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading