OVO JE NAJSTROŽA TAJNA U NEMAČKOJ Ne smeju da pisnu o planu za Rusiju
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ovo je izjavio portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt.

- Ne mogu to da kažem, jer je to deo poverljivih sporazuma - odgovorio je Hebestrajt na novinarsko pitanje da li bi Oružane snage Ukrajine mogle da koriste oružje koje isporučuje Zapad za udare duboko u rusku teritoriju.

Na pitanje da li se promenio stav kancelara Olafa Šolca o nedopustivosti napada na rusku teritoriju nemačkim oružjem koje je isporučila Nemačka, on je odgovorio da ne zna za to.

Prema Hebestrajtu, detalji poverljivih sporazuma sa zemljama koje podržavaju Ukrajinu treba da ostanu poverljive, istovremeno je naglasio da Kijev ima pravno i međunarodno podržano pravo da se brani, a ne ograničeno samo na svoju teritoriju.

Hebestrajt takođe nije raspravljao niti demantovao navodne napade na lokacije za upozorenje o raketama u Ruskoj Federaciji.

- Ranije u sredu, Šolc, na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, posle njegovih reči da Ukrajini treba dozvoliti da udari na Rusku Federaciju, nije protivrečio ovoj izjavi, odgovarajući da Kijev ima zakonsko pravo da se brani - pišu RIA Novosoti i dodaju:

- Emanuel Makron je rekao da Ukrajini treba dozvoliti da pogađa samo ona vojna postrojenja na ruskoj teritoriji sa kojih se vrši granatiranje. Osim toga, prema njegovom mišljenju, prebacivanje Kijevu naoružanja dugog dometa sposobnog da pogodi ruske vojne ciljeve nije eskalacija sukoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading