Izrael
Foto: Alo/Tanjug

 Princ Faisal bin Farhan dodao je, tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim norveškim kolegom Espenom Bartom Edeom i zvaničnikom Evropske unije za spoljne poslove Žozepom Borelom, da „imamo razumevanje sa stranama sa kojima se sastajemo u vezi sa krizom. Potreban nam je hitan prekid vatre, a o tome postoji sporazum u celom svetu, uključujući krizu zatvorenika.

 

 

Konferencija za novinare održana je nakon arapsko-evropskog ministarskog sastanka u Briselu na kojem se razgovaralo o razvoju palestinskog pitanja.

Saudijski ministar spoljnih poslova je objasnio da se „humanitarni uslovi u Gazi neprihvatljivo pogoršavaju, dok Izrael nastavlja da preduzima dalje mere koje utiču ne samo na civile u Gazi, već i ugrožavaju živote građana na Zapadnoj obali“.

„Održavanje rešenja o dve države u životu“

Saudijski ministar spoljnih poslova je tokom konferencije rekao: „Mi se na ovom sastanku, kao i na drugim sastancima, fokusiramo na očuvanje rešenja o dve države, njegovo održavanje i činimo sve što je potrebno da se to postigne, pošto postoji konsenzus među međunarodnim da je jedini način da se obezbedi zaštita prava Palestinaca i Izraela rešenje sa dve države. „.

Dodao je: „Šanse su potkopane poslednjih godina... ali sada vidimo da su mere koje su preduzeli neki od naših prijatelja važne, kao što je priznanje Države Palestine od strane Norveške, Španije i Irske, u Pored toga što je i Slovenija pokrenula ove mere, za koje smatramo da nisu samo simbolične. Umesto toga, fokusira se na vitalnost rešenja sa dve države."

On je nastavio, rekavši: „Izrael mora priznati da je rešenje o dve države u njegovom interesu, i ja čvrsto verujem da će kredibilno rešenje o dve države za Palestince služiti interesima palestinskog naroda u samoopredeljenju, pored izraelskog interesa u smislu obezbeđivanja i zaštite svojih interesa“, dodajući: „Ako „Izrael to ne shvati, a ovo je prava briga“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading