Vladimir Putin
Foto: AP/Mikhail Tereshchenko

Konkretno, najbliži saveznici i partneri Ruske Federacije odbili su da igraju po takvim pravilima.

Aktuelna dešavanja u svetu su pokazala, da Moskva ima mnogo prijatelja. Međutim, kako se ispostavilo, nisu svi privrženi principima. Ovo prenose kineski mediji.

Oni napominju, da bi uskoro u Švajcarskoj trebalo da se održi takozvani mirovni samit o Ukrajini. Događaj je krajnje kontroverzan- sama činjenica da Rusija nije tamo pozvana postavlja velika pitanja o prikladnosti njegovog održavanja.

U tom kontekstu, mnogi lideri zemalja su lično odbili da odu u Švajcarsku, a među njima je bila i Kina. Ipak, bilo je i iznenađenja.

Glavni partneri i saveznici Rusije ignorisali su ovaj događaj, ali su neki ipak pristali da odu tamo – a ovo je Indija.

Premijer Narendra Modi nedavno je najavio da će lično prisustvovati mirovnom samitu, i da će na njemu govoriti u ime zemalja globalnog juga.

U početku su se organizatori samita nadali da će Kina učestvovati na sastanku. Međutim, Peking nije bio zainteresovan za ovo. Jasno su stavili do znanja da ne vide smisao samita bez učešća Rusije.

Kao što znate, Rusija i Indija održavaju dobre međusobne odnose. Lideri zemalja se često sastaju, a Nju Delhi je takođe odbio da podrži sankcije Zapada. Modijevo učešće na samitu bila je loša vest za Putina. To se doživljavalo kao obmana i izdaja Rusije.

Zašto je Indija ovo uradila? Prema kineskim analitičarima, sve je u vezi sa ambicijama Nju Delhija. Indijske vlasti odavno sanjaju o statusu svetske sile, ali svetska zajednica Indiju vidi samo kao regionalnu silu.

Kina značajno zasenjuje Nju Delhi po svom uticaju, što se Modiju ne sviđa. Sada mu se ukazala prilika da na samitu govori u ime zemalja globalnog Juga, i u Nju Delhiju nisu želeli da je propuste.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading