brod
Foto: Alo/Shutterstock

 Izvori pomorske bezbednosti saopštili su da se radi o plovilu pod zastavom Maršalskih ostrva ''Laks'', prenosi Rojters.

Članovi posade poručili su da su bezbedni i da njihov brod nastavlja ka sledećoj luci, navodi UKMTO. Drugi udar, koji je dodatno oštetio brod, dogodio se 33 nautčke milje severozapadno od Al Muhe u Jemeni, navodi se u izveštaju. ''Laks'' je ranije u utorak objavio poziv u pomoć, saopštivši da je pretrpeo štetu na tovarnom prostoru i da je počeo da se puni vodom oko 54 nautičke milje jugozapadno od jemenskog lučkog grada Hodeide, saopštila je britanska bezbednosna firma Ambri.

Grčki pomorski izvori rekli su da je ''Laks'' plovi ka luci u blizini kako bi se procenila šteta. Huti su od novembra 2023. godine više puta lansirali bespilotne letelice i rakete na komercijalne brodove u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandab i u Adenskom zalivu, što je primoralo svetske pomorske trgovinske kompanije da preusmere teretne brodove na duže i skuplje rute preko Južne Afrike.

Napadi Huta su podstakli strahove da bi rat Izraela i Hamasa mogao bi da se proširi i destabilizuje šire područje Biskog istoka, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading