POLJSKA SE OPASNO NAORUŽAVA Potpisala ugovor za nabavku raketa
Foto: Printscreen/Twitter printscreen

 "Ugovor vredan 735 miliona dolara potpisan je danas. Još jedan višemilionski ugovor za kupovinu raketa vazduh-zemlja JASSM-ER, koje će biti u opremi poljske vojske. Već smo kupili rakete od ove porodice 2014. i 2018. godine, koje se već koriste u poljskoj vojsci... Biće to nekoliko stotina raketa vazduh-zemlja sa dometom od oko hiljadu kilometara", rekao je ministar odbrane.

Prošle nedelje, ministar Kosinjak Kamiš potpisao je ugovor vredan 960 miliona dolara za isporuku četiri izviđačka aerostata, opremljena naprednim radarskim sistemima, u okviru programa „Barbara“, prenosi TVP World. Ministar je takođe zahvalio ambasadoru SAD u Poljskoj Marku Bžežinskom na nepokolebljivoj podršci Poljskoj i njegovoj ulozi u olakšavanju nabavki odbrane iz SAD.

JASSM, koji je razvio američki ''Lokid Martin'', je krstareća raketa sa dometom od 370 km, dok njena verzija proširenog dometa, JASSM-ER, ima približan domet od 1.000 km. Obe verzije su dizajnirane da pogode dobro zaštićene, fiksne i mobilne mete uz izbegavanje teško branjenog vazdušnog prostora i pretnji od raketa zemlja-vazduh velikog dometa.

Sposoban da radi u nepovoljnim vremenskim uslovima, danju ili noću, JASSM koristi najsavremeniji infracrveni tragač i napredni GPS protiv zastoja za precizno gađanje ciljeva. Raketa je opremljena bojevom glavom od 453 kg koja kombinuje sposobnost prodora i fragmentacije eksplozije. Kupovina raketa AGM-158 JASSM-ER proizilazi iz potrebe da se poveća količina naoružanja ovog tipa u Oružanim snagama Poljske, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane. Isporuke će se vršiti od 2026. do 2030. godine, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading